Print this page

Správa EÚ: Rusko šíri dezinformácie o pozícii EÚ k vakcíne Sputnik V Ilust. foto: ÚV SR

Rusko s využitím ministerstiev, firiem a prokremeľských médií spustilo rozsiahlu kampaň na propagáciu vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a šíria dezinformácie, že sa Západ a Európska únia snažia podkopať dôveryhodnosť tejto vakcíny. Uvádza to dnes zverejnená správa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorá je de facto diplomatickým zborom Európskej únie. Rusko a Čína tiež šíria informácie o negatívnych účinkoch západných vakcín, aby podryli ich dôveryhodnosť. O správe informovali agentúry AP a Reuters.

 "Ruská kampaň na propagáciu vakcíny Sputnik V sa zrýchlila a vyvinula sa v postoj celej vlády, vrátane štátnych orgánov, štátnych spoločností a štátnych médií s takmer každodennými výstupmi," uvádza sa v správe.

Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý financoval Sputnik V a má na starosti jeho predaj do zahraničia, zatiaľ na žiadosť AP o komentár neodpovedal. Kremeľ v marci podobné obvinenia zo strany amerických úradov odmietol a uviedol, že Rusko sa nikdy nezapojilo do žiadnej dezinformačnej kampane proti vakcínam iných krajín.

Cieľom kampane je podľa správy "podkopať a roztrieštiť jednotný európsky prístup k nákupu vakcín". Jednou z šírených dezinformácií je tvrdenie, že EMA zámerne zdržuje svoje hodnotenie ruskej vakcíny.

Väčšina krajín Európskej únie s nákupom vakcín vyčkáva na stanovisko EMA. Výnimku predstavuje Maďarsko, ktoré prípravkom Sputnik V už očkuje. U nás nákup Sputnika V z iniciatívy Igora Matoviča viedol k vládnej kríze a jeho koncu na poste premiéra. Nemecko oznámilo, že bude zatiaľ pokračovať v samostatných rozhovoroch s Ruskom o možnej dodávke vakcíny Sputnik V. Kancelárka Angela Merkelová uviedla, že vakcínu kúpi len v prípade, že ju EMA odporučí na schválenie. V opačnom prípade využije Nemecko ostatné vakcíny. V Česku je Sputnik V predmetom debát, vláda ju však doteraz neobjednala.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.