Print this page

Odporcovia covidových certifikátov zaútočili na Cypre na sídlo televízie (VIDEO) Reprofoto Sigma TV

Odporcovia covidových certifikátov zaútočili v nedeľu večer na Cypre na sídlo súkromnej televízie Sigma. Pri demonštrácii bolo zranených najmenej 14 policajtov, dvaja z nich vážne, napísala dnes agentúra EFE. Protestujúci sídlo televízie zdevastovali, napadli niekoľko zamestnancov a zapálili auto.

 V nedeľu večer sa pred prezidentským palácom v Nikózii zišla demonštrácie proti covidovým certifikátov SafePass, ktoré slúžia na preukázanie bezinfekčnosti. Podľa polície sa protestu zúčastnilo najmenej 2500 ľudí, niektorí z nich mali so sebou kríže a ďalšie náboženské symboly.

Následne sa časť protestujúcich od pokojného zhromaždenia odpojila a presunula k sídlu súkromnej televízie Sigma. Do štúdií vnikli ľudia v momente, kedy televízia vysielala nočné televízne správy. "V tejto chvíli prebieha na naše sídlo zbabelý útok," ohlásil moderátor v priamom prenose.

Cyperské noviny dnes ráno informovali, že polícia počas protestu zadržala päť ľudí. Po najmenej desiatich ďalších ale stále pátra.

Útok odsúdili cyperskí politici. Prezident Nikos Anastasiadis povedal, že sa štát nenechá vydierať, a demonštrujúcich označil za ľudí, ktorí vyznávajú konšpiračné teórie.

Cyprus, podobne ako ďalšie európske štáty, sprísnil minulý týždeň pandemické pravidlá. Vláda zaviedla povinnosť preukázať bezinfekčnosť certifikátom SafePass pri vstupe do súkromných a verejných priestorov, kde je zhromaždených 20 a viac ľudí. Povinnosť, ktorá začne platiť v utorok, sa vzťahuje aj na vstup do verejnej dopravy či do budov štátnej správy.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.