Print this page

Bukovský sa pohoršuje nad tým, že mu YouTube zablokoval kanál Reprofoto RTVS

Internetová platforma YouTube v nedeľu 26. septembra zablokovala kanál výživovému poradcovi a šíriteľovi medicínskych dezinformácií Igorovi Bukovskému. Podľa YouTube ide o trvalé zrušenie kanálu z dôvodu opakovaného porušenia komunitných pravidiel.

Hoci sociálne siete a internetové platformy deklarujú, že robia všetko preto, aby nepomáhali šíreniu dezinformácií, v prípade Bukovského trvalo pomerne dlho, kým YouTube zasiahol. Jeho kanál fungoval viac ako 5 rokov a mal okolo 150 tisíc sledovateľov. Posledný rok a pol sa kanál dietológa, ktorý prinášal rady o výžive, či diete, zmenil na kanál samozvaného "odborníka" na covid.

Najprv youtube zablokoval niekoľko vídeí dietológa a v nedeľu celý kanál.

Bukovský zľahčoval ochorenie covid-19, spochybňoval odborníkov, epidemiologické opatrenia. Brojil proti noseniu rúška, spochybňoval odborníkov a dehumanizoval médiá, ktoré označil za otravný hmyz - mzdochy. Covid-19 označil za „banálne ochorenie“, a informácie, že infekcia je „nebezpečná, smrteľná a rýchlo sa šíriaca“, za „strašenie“. Na čo reagovali mnohí odborníci. Napríklad imunológ Vladimír Leksa z Ústavu molekulárnej biológie SAV pre Denník N povedal, že „COVID-19 nie je v žiadnom prípade banálne ochorenie“, a dodal, že „podceňovať ho je nezodpovedné“.

Bukovský šíril lži napríklad aj o tom, že 82 percent žien, ktoré sa zaočkovali proti covidu, potratilo. Práve tento hoax sa výrazne šíril vo verejnosti a viaceré ženy sa kvôli tomuto hoaxu odmietajú očkovať. Neskôr sa ospravedlnil, no podcast s týmito informáciami bol naďalej dostupný v službe Spotify.

Bukovský sa vďaka tomu stal miláčikom dezinfoscény a je aj súčasťou iniciatívy Hovorme spolu, ktorá sa dožaduje priestoru v RTVS.

Podrobnosti: Hudobníci z Maduáru poslali RTVS otvorený list: Žiadajú diskusie s Bukovským či Mesíkom

Bukovský sa chce brániť, zvažuje, že sa obráti na generálnu prokuratúru

Dietológ neskoro večer na zrušenie kanálu reagoval rozsiahlym statusom. V ňom sa pohoršuje nad krokom sociálnej siete, ktorý označuje "za nezákonnú cenzúru", odvoláva sa na "slobodu prejavu" a zvažuje, že sa obráti na generálnu prokuratúru. "Obmedzenie práva na šírenie názoru môže byť v Slovenskej republike realizované iba na základe zákona. Komunitné pravidlá služieb YouTube či súhlas s ich obchodnými podmienkami takým zákonom nie sú. Rovnako nie sú zákonné ani subjektívne kroky anonymného človeka/ľudí, ktorý/í v mene spoločnosti Google konajú ako „národní správcovia“ obsahu šíreného v SR na platforme YouTube. Preto konanie kohokoľvek, kto sa označuje ako „správca“ služieb YouTube v SR, v prípade zrušenia YT kanálu „Dr. Igor Bukovský – AKV“, porušilo Ústavu SR. Túto skutočnosť si dovoľujeme dať do pozornosti príslušným úradom SR a zvážime aj možnosti priameho podania podnetu na Generálnu prokuratúru SR.".

Podobne ako v minulosti, aj za zrušením jeho youtube kanálu vidí snahu nemenovaných "nositeľov utajených ideologických cieľov": "So znepokojením sledujeme, že takáto prax zo strany „správcov“ sociálnych sietí je čoraz častejšia a nositelia utajených ideologických cieľov, ktorí stoja v pozadí týchto nedemokratických, cenzorských činov, už celkom bez zábran porušujú Ústavu SR, Listinu základných práv a slobôd, aj právne predpisy EÚ."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.