PRIESKUM: Voliči ktorých politických strán sú najčastejšie náchylní veriť na čipovanie ľudí, chemtrails a ďalšie konšpirácie?

PRIESKUM: Voliči ktorých politických strán sú najčastejšie náchylní veriť na čipovanie ľudí, chemtrails a ďalšie konšpirácie? Zdroj: Altas konspiracií

Každý desiaty Slovák verí tomu, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 slúži na čipovanie ľudí. Ukázal to prieskum agentúry MEDIAN SK pre RTVS, podľa ktorého najznámejším konšpiračným teóriám má tendenciu dôverovať viac ako 20 percent opýtaných.

 Z výsledkov prieskumu vyplýva, že o existencii alternatívnej reality sú presvedčení najmä ľudia žijúci na strednom a východnom Slovensku. Prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť MEDIAN SK v prvom septembrovom týždni na reprezentatívnej vzorke 1 018 respondentov, dal opýtaným na výber z niektorých najznámejších konšpirácií.

Slováci najviac veria tej, že útoky na budovy Svetového obchodného centra z 11. septembra 2001 boli riadené vládou USA. Nasleduje teória o tom, že lietadlá vypúšťajú na ľudí jedovaté látky tzv. chemtrails, alebo tvrdenie, že Američania na Mesiaci nikdy neboli a ide len o štúdiové zábery. Verí im približne pätina Slovákov.

Akí ľudia veria konšpiráciám?

„Sú to ľudia vo veku od 30 do 59 rokov, ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním. So základným alebo stredným vzdelaním bez maturity,“ ozrejmil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Michal Mislovič z agentúry MEDIAN SK. Títo ľudia pochádzajú častejšie z menších obcí, najmä z Banskobystrického kraja, alebo z východu krajiny. Alternatívnej realite veria vo veľkej miere nezamestnaní, naopak, skoro vôbec nie študenti, píše na svojom webe RTVS.

Prieskum zisťoval aj politické preferencie ľudí, ktorí veria konšpiráciám. „Ľudí, ktorí majú sklony veriť alternatívnym teóriám nájdeme najmä medzi voličmi strany ĽSNS, Smer-SD alebo hnutie Republika. Naopak, ak sa pozrieme napríklad na voličov strany SaS alebo Progresívneho Slovenska, tak zistíme, že medzi voličmi týchto politických strán takmer vôbec nenájdeme ľudí, ktorí majú sklony veriť takýmto alternatívnym teóriám,“ dodal Mislovič.

Prieskum tiež ukázal, že  medzi tými, ktorí majú tendenciu veriť alternatívnym faktom, nájdeme len 51 percent tých, ktorí pozitívne vnímajú súčasného pápeža Františka.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.