Print this page

Ministerka spravodlivosti navrhuje väzbu za úmyselné šírenie dezinformácií Foto: Facebook Mária Kolíková

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes predstavila návrh novely trestného zákona, ktorý prináša viacero zmien. Jednou z nich je aj nový paragraf, ktorým umožňuje trestať tvorcov a šíriteľov dezinformácií a to aj odňatím slobody na 1 až 5 rokov, v núdzovom stave 4 až 10 rokov. ďalším paragraf, ktorí má trestať podnecovateľov nenávisti k ľuďom z dôvodu ich povolania.

Podľa návrhu novely je dezinformácia “nepravdivá informácia, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu.” Takáto dezinformácia môže byť v podobe správy, nahrávky či videa.

"Zavádzame nový trestný čin šírenie dezinformácií," povedala dnes ministerka. Upozornila hlavne na aktuálne šírenie nebezpečných dezinformácií, ktoré sú podľa jej slov spôsobilé ohroziť životy tých, ktorí im uverili. „Stali sa obeťou nepravdivej informácie. Ľudia majú právať dostávať pravdivé informácie.“

Za porušenie zákona šírením dezinformácie hrozí páchateľovi 1 až 5 rokov. No 4 až 10 rokov bude hroziť páchateľom, ktorí takto spôsobia škodu veľkého rozsahu, spáchajú čin počas krízovej situácie alebo v spojení s cudzou mocou.

V súvislosti s pandémiou prichádza ministerstvo s novým trestným činom – podnecovanie k nenávisti. Má postihovať podnecovanie nenávisti a ohrozovanie určitej skupiny obyvateľstva pre výkon ich zamestnania – napríklad sú to aktuálne útoky na zdravotníkov, ale aj učiteľov či novinárov. Za podnecovanie nenávisti hrozia páchateľovi 2 roky. V núdzovom stave od 3 do 8 rokov.

Odporúčame aj: Polícia obvinila antivaxerov, ktorí sa vyhrážali lekárovi pred jeho domom (VIDEO)

Návrh čaká pripomienkovanie a schvaľovanie v parlamente.

 Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.