Print this page

NBÚ zablokoval najväčší proruský web na Slovensku Hlavné správy aj ich Armadnymagazin.sk Zdroj: Hlavné správy

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval web Hlavných správ. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti. „NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ informoval hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara.

 Minulý týždeň parlament schválil zákon o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Jeho súčasťou sú právomoci, ktoré umožňujú NBÚ blokovať weby s dezinformáciami a škodlivým obsahom. Táto právomoc má byť obmedzená, bude ju možné uplatniť do 30. júna tohto roku.

Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.

"Vážení čitatelia, NBÚ dnes pravdepodobne vydá príkazy na naše vypnutie. Nevieme ako dlho bude táto procedúra trvať ale je možné, že o niekoľko hodín sa už neodstanete na našu stránku," informovali Hlavné správy skoro ráno.

„Ďakujem veľmi pekne za otázky ruskej ambasáde. Dovoľte mi povedať, že médiám, ktoré sú platené ruskou ambasádou, nebudem odpovedať na ich otázky. A pokiaľ chcete tvrdiť, že to nie je pravda, veľmi rád vám to preukážem,“ reagoval na otázky redaktora Hlavných správ nedávno minister obrany Jaroslav Naď na tlačovke.

Hlavné správy sú najväčší dezinformačný web na Slovensku

Ich obsah tvoria väčšinou agentúrne správy, mnohé však manipulatívne upravujú. Preberajú proruské články a v hodnotení zahraničnej politiky optiku Kremľa.

Hlavné správy majú najväčšiu čítanosť na dezinfoscéne. Podľa odhadov Omediach.com je to približne tretina až polovica čítanosti Denníka N. Vznikli v roku 2012, stojí za nimi košická firma Heuréka Evolution.

Po roku 2018 nastal prudký nárast počtu zverejnených správ, čítanosti ale aj tržieb webu.

Web funguje ako denník – publikuje denne veľké množstvo článkov (pracovné dni cca 200, víkendy 50). Majú klasické podsekcie a dokonca aj vlastnú dennú karikatúru, fotku dňa, sekciu blogov. Dávajú priestor väčšine antisystémoých strán a hnutí.

Súčasťou HS bol posledné roky aj proruský Armadnymagazin.sk, ktorý prinášal jednostranné informácie o bezpečnosti, obrane. Väčšina textov bola preberaná od proruských autorov. Aj tento web dnes nefunguje.

Pre Hlavné správy píše aj Rus Jevgenij Paľcev (podpisuje sa menom Eugen Rusnák), upozornil v minulosti Denník N. Jeho texty šírili kremeľskú propagandu. Paľcev má kontakty s ruskou mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes), ktorú financuje Kremeľ.

V ČR vypli niekoľko dezinfowebov

České internetové združenie CZ.NIC po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčania vlády zablokovalo osem dezinformačných webov. Stránky v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu ohrozovali českú národnú bezpečnosť.

Zablokované sú weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Tento úplne mimoriadny krok je podľa výkonného riaditeľa združenia Ondřeja Filipa reakciou na vojenský útok ruskej armády proti zvrchovanej Ukrajine a dezinformačnú kampaň, ktorá ho sprevádzala a stále sprevádza.