Print this page

DÔLEŽITÉ: Zoznam aktérov proruskej mašinérie na Slovensku – weby, politici, skupiny a jednotlivci Zdroj: Facebook Ivan Hrdlička*

Na čele zoznamu tzv. „hlavnej pororuskej hrozby“ na Slovensku je Ľuboš Blaha, web Slobodný vysielač, Extra plus, Hlavné správy aj ďalšie známe dezinformačné weby či kotlebovci a ich odnože. No mimoriadne aktívni sú aj noví proruskí aktéri.

Príprava na vojenskú inváziu Vladimír Putina začala dávno a to vo forme hybridnej informačnej vojny. Kremeľ sa prostredníctvom trollov, manipulácií, šírenia dezinformácií, snažil podkopávať demokratické princípy v mnohých krajinách vrátane Slovenska.

Michal Trnka zo spoločnosti Gerulata Technologies, ktorá sa venuje analýze dát a aj boju proti dezinformáciám, v súčasnej vážnej situácii zverejnil dôležitý zoznam, ktorý ukazuje, ktoré weby, mená, politici sú súčasťou propagandistickej mašinérie Ruska na Slovensku.

Prinášame kompletný zoznam "Hlavnej proruskej hrozby na Slovensku" aj s metodikou:

Zdroj: Gerulata Technologies
„Aby sme pomohli slovenským orgánom a občanom v boji proti kremeľskej propagande počas prebiehajúcej ruskej agresie proti Ukrajine, zverejňujeme zoznam „najlepších“ proruských informačných zdrojov na Slovensku,“ napísal Michal Trnka.

Odporúčame aj: Polícia zverejnila databázu proruských účtov, platených trollov a užitočných babrákov

"Zoznam obsahuje rôznorodú zmes rôznych informačných aktérov. Existujú krajne pravicoví, krajne ľavicoví a populistickí politici, ktorí šíria proruskú propagandu z autentických dôvodov alebo z oportunistických politických ziskov. Existujú dezinformačné médiá, ktoré sú niekedy priamo spojené s ruskými štátnymi záujmami, a iné, ktoré len túžia po šírení akéhokoľvek druhu kontroverzie. A potom sú tu ruskí štátom kontrolovaní trollovia,“ píše Trnka.

Metodika Gerulata Technologies:

Začali sme s ručne anotovaným súborom údajov (väčšinou) Facebook stránok, ktorý vznikol zlúčením našich interných údajov Gerulata Technologies s údajmi od našich partnerov.
Použili sme našu technológiu Universe grafov, aby sme objavili ďalších proruských aktérov na základe toho, ako zdieľajú obsah a ako sa koordinujú so zdrojmi zo základného súboru údajov. Tieto dodatočné zdroje tiež manuálne skontroloval náš tím na prítomnosť proruských príbehov.
Potom sme vyhodnotili každý zdroj na základe nasledujúcich troch kritérií:
1. Aktivita – ako aktívny je zdroj a koľko obsahu vyprodukoval za posledný rok
2. Dopad – koľko interakcií generuje zdroj
3. Vplyv – ako často sa obsah zo zdroja šíri ďalej do proruskej siete

Kombináciou týchto troch metrík sme vytvorili hodnotu úrovne hrozby a zoradili všetkých aktérov v zozname do 5 kategórií hrozieb na základe skóre hodnoty hrozby.
Táto metodika nehodnotí, nakoľko je zdroj silne proruský. Niektoré pramene sa zameriavajú len na proruské naratívy, pre iné je to len zlomok ich celkového obsahu. Niektorí sú vo svojich vyjadreniach veľmi radikálni, iní sú jemnejší a sofistikovanejší. Niektorí sú tupí a brutálni, iní prezentujú svoje rozprávanie pseudointelektuálnym spôsobom.

*Na foto je podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, predseda KSS Jozef Hrdlička, predseda Práce slovenského národa Roman Stopka, šéfredaktorka časopisu Extra plus Lenka Mayerová a poslanec EP Milan Uhrík, ako spoločne oslavujú 20. výročie časopisu Extra plus.