Print this page

Milan Lasica k hoaxom: Je to istý druh mediálneho terorizmu Reprofoto ČT

Herec Milan Lasica je opakovane obeťou hoaxov, vymyslených rýchlo sa šíriacich správ, ktoré sú podpísané jeho menom, hoci ich nikdy nepovedal. Šíria sa roky.

 


Naposledy začiatkom januára to bol text s názvom Lasicův názor na Havla, ktorý bol pamfletom proti niekdajšiemu československému a českému prezidentovi Václavovi Havlovi. Neznámy autor v ňom kritizuje Havla. "Dúfam, že jeho meno zapadne prachom a o niekoľko rokov si nikto nespomenie na tohto priemerného človeka z prostredia kaviarenských bohémov a tzv. disidentov. Tento človek nevynikal takmer ničím." Text šírila napriek upozorneniam, že to nie je text Lasicu, pochybná česká stránka Rukojmí.cz. Text stiahli až teraz, keď sa prípadom začala zaoberať Česká televízia.

 

Majiteľ stránky po televízii odkázal Lasicovi, že sa ospravedlňuje. Lasica ospravedlnenie neprijal. „To, že píšu pod mojim menom, že Havel je podpriemerný dramatik, je obzvlášť komické, pretože ten autor, ktorý to napísal pod mojim menom, pravdepodobne netuší, že som už v 60-tých rokoch preložil do slovenčiny Havlovu Záhradnú slávnosť aj Vyrozumenie," povedal Lasica v relácii Reportéři ČT v reportáži o manipuláciách na sociálnych sieťach.

Nie je to prvýkrát, čo zneužili meno Milana Lasicu na šírenie emotívnych odkazov. Tzv. text s názvom Radosť vládnuť tomuto svetu sa šíril ako virál na sociálnych sieťach opakovane od roku 2011, hoci sám Lasica jeho autenticitu už v minulosti dôrazne poprel. Minulý rok sa zas šíril obrázok s vymysleným nenávistným citátom o moslimoch.

„Ja to považujem za istý druh mediálneho terorizmu. Pretože, keď vaše meno takto zneužijú, nemôžete sa brániť," povedal pre ČT Lasica.

Hoaxy, čiže vymyslené správy sa šíria oveľa rýchlejšie, ak je pri nich známe meno. Takto sa šíria nenávistné a vymyslené myšlienky, pod ktorými je podpísaný Karel Kryl, Jan Werich a mnohí ďalší.

Hoaxy majú blízko ku konšpiračným teóriám, ktoré tvrdia, že svet riadi židia, ilumináti, že nad hlavami nám lietajú lietadla, ktoré rozsievajú chemtrails, ktoré majú z ľudí urobiť poslušných robotov. Často je zámerom šírenia hoaxov vyvolanie strachu a nenávisti. „Tá nenávisť, ktorá sa stupňuje na sociálnych sieťach, skutočne graduje a môže vygradovať až na ulicu," upozornil v relácii ČT Lukáš Hudek zo spoločnosti Hate Free Culture, ktorá v ČR odhaľuje manipuláciu na internete. Podľa Hudeka je to nebezpečné. "Ľudia majú pocit, že môžu čokoľvek, tak to môže mať za následok legitimizáciu násilia," dodal.

„Viera v konšpiračné teórie je veľmi blízka paranoidným bludom. Bludom, že niekto mi chce ublížiť a ten to má premyslené," povedal pre ČT psychológ Jeroným Klimeš.