Hlavné správy prekrútili informáciu o domovej prehliadke u člena Kotlebovej strany

Hlavné správy prekrútili informáciu o domovej prehliadke u člena Kotlebovej strany Foto: Facebook

V utorok ráno urobila polícia prehliadku v byte neúspešného kandidáta kotlebovcov do parlamentu a za trenčianskeho primátora Martina Žáčika, ktorý je správcom nadácie blízkej ĽSNS. Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne začal trestné stíhanie za rasistické statusy na facebookovom profile, ktorý nesie jeho meno.

 


Web Hlavné správy, ktorý okrem proruských správ propaguje vo veľkom aj stranu Mariána Kotlebu, sa rozhodol, že zo Žáčika urobí obeť a martýra. V utorok hneď ráno na webe HS vyšiel článok s názvom "Mimoriadna správa: Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu vyšetruje štatutára nadácie Naše Slovensko pomáha".

 

Reprofoto: hlavnespravy.sk

 

V článku, ktorý sa vo veľkom šíri na facebooku - má už viac ako 4,6 tisíc zdieľaní, prebrali ho podobné pochybné weby ako panobcan.sk či slobodnyvysielac.sk - je viacero informácií nepravdivých či skreslených.

Hlavné správy napísali: "Dnes ráno prišli do domu Martina Žáčika policajti z novovytvorenej Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá je súčasťou Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Žáčik po zásahu skončil v nemocnici."

Vyjadrenie polície: Pravda je, že nezasahovala NAKA ale policajti z KR Policajného zboru v Trenčíne. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Trenčíne začal ešte 16. decembra 2016 trestné stíhanie pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd," píše Elena Antalová - hovorkyňa KR PZ v Trenčíne.

Hlavné správy: Žáčik bol zadržaný a že "podľa našich informácií počas prehliadky došlo ku konfliktu, ktorej následkom Žáčik skončil v nemocnici."

Vyjadrenie polície: „Po začatí prehliadky sa u Martina Ž. začali prejavovať spontánne zdravotné problémy, v dôsledku ktorých policajti privolali zdravotných záchranárov. Tí ho previezli na ošetrenie do Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Voči mužovi nepoužila polícia žiadne donucovacie prostriedky, Martin Ž. nebol zadržaný ani zatknutý," napísala policajná hovorkyňa.

Hlavné správy: „Z predbežných informácií vyplýva, že dôvodom domovej prehliadky zo strany Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu sú názory Žáčika na sociálnej sieti."

Podľa vyjadrení policajnej hovorkyne bolo začaté trestné stíhanie pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. „Neznámy páchateľ s profilom M. Ž. (na Facebooku) a údajom „Žije v Trenčíne" na sociálnej sieti prejavil sympatie k skupine alebo hnutiam, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd. Mal zdieľať obrázky a sprístupňovať extrémistický materiál svojim priateľom a iným osobám."

Odporúčame aj: Zem a Vek, Slobodný vysielač, Hlavné správy a podobní sa spojili 

Hlavné správy neskôr článok aktualizovali – pridali tam obšírne vyjadrenie Mariána Kotlebu, ktorý sa rozhorčoval tiež nad tým, že v byte zasahovala Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu a prirovnal ju ku Gestapu.

Aj keď HS pridala na záver článku aj správu TASR s vyjadreniami policajnej hovorkyne, nepravdivé informácie v článku ostali.

Smutný je aj prístup agentúry SITA, ktorá tiež prebrala rétoriku Kotlebu. Na spravodajskom webe Webnoviny.sk, ktorý je označený na webe SITA ako jej projekt*, vyšiel článok s titulkom Polícia nezvládla bytovú prehliadku člena Kotlebovej strany. V článku okrem sporného titulku chýba základná informácia, že Kotleba nehovorí pravdu v tom, že zasahovala "Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu", pretože na prehliadke bol vyšetrovateľ KR PZ v Trenčíne.

Pri tvrdení z titulku, že "polícia nezvládla prehliadku", by agentúra SITA na svojom webe Webnoviny.sk* nemala brať ako fakt vyjadrenia zaujatého Kotlebu, ktorý obhajuje svojho člena.

Aktualizácia 18:50:

*Na článok reagoval šéfredaktor SITA Pavel Urban s tým, že agentúra SITA nevydala žiadnu správu pod uvedeným titulkom, a že web Webnoviny.sk, ktorý správu zverejnil, už takmer rok nepatrí agentúre SITA. Webnoviny.sk podľa obchodného registra vlastní spoločnosť iSITA, konateľom je Ivan Sámel, ten istý ktorý je aj predsedom predstavenstva SITA. SITA aj iSITA majú spoločné sídlo na Mýtnej 15.

SITA a Webnoviny na svojich firemných stránkach vystupujú stále ako prepojené firmy.

SITA na titulke a všetkých stránkach svojho firemného webu píše, že Webnoviny.sk patrí medzi jej projekty:

Zdroj: sita.sk

A Webnoviny.sk na svojej stránke v ponuke pre klientov píšu, že: "Tlačová agentúra SITA a jej portál Webnoviny.sk vám dokážu vytvoriť aj špeciálne služby na mieru."

Zdroj: webnoviny.sk