CNN: Katarskú krízu majú na svedomí ruskí hackeri

CNN: Katarskú krízu majú na svedomí ruskí hackeri Reprofoto youtube ChrisCornellVEVO

Predstavitelia amerických tajných služieb sú presvedčení, že ruskí hackeri rozšírili falošné správy, ktoré viedli k tomu, že Saudská Arábia a niektoré ďalšie arabské krajiny prerušili diplomatické vzťahy s Katarom. Uviedla to spravodajská stanica CNN.


Cieľom Ruska podľa americkej rozviedky zrejme bolo vyvolať nezhody medzi USA a ich spojencami.

Existujúca roztržka medzi blízkovýchodnými ropnými veľmocami vznikla po tom, čo sa v máji na stránkach katarskej oficiálnej tlačovej agentúry objavilo kontroverzné vyhlásenie, ktorá vraj predniesol vládnucej emir šejk Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání. Ten údajne vyjadril pochopenie pre palestínske radikálne hnutie Hamas a libanonské radikálne hnutie Hizballáh a povedal, že Irán je "islamská veľmoc, ktorú nemožno ignorovať a ku ktorej nie je rozumné sa správať nepriateľsky". Katar následne oznámil, že stránky jeho tlačovej agentúry napadli hackeri.

V pondelok potom Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a niektoré ďalšie štáty prerušili s Katarom diplomatické vzťahy. Ako dôvod uviedli, že Katar podporuje teroristické a sektárske skupiny, ako je Islamský štát, Al-Kájda a Moslimské bratstvo, a šíri prostredníctvom médií ich ideológiu. Katar podľa nich takisto financuje radikálne skupiny napojené na šiítsky Irán, ktorý je regionálnym rivalom sunnitskej Saudskej Arábie. Spomínané krajiny taktiež oznámili, že prerušujú pozemné, letecké i námorné spojenie s Katarom.

Experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) navštívili Katar koncom mája, aby údajný kybernetický útok prešetrili, napísal server CNN. Katarský minister zahraničia šejk Muhammad bin Abdar Rahmán Sání CNN povedal, že FBI hackerské útoky a publikáciu falošných správ potvrdil.

Kremeľ to v reakcii odmietol s tým, že o pirátskom útoku proti Kataru nie sú žiadne dôkazy.