Pluska a Aktuálne naháňajú kliky: Šíria hoax o konci hranoliek

Pluska a Aktuálne naháňajú kliky: Šíria hoax o konci hranoliek Reprofoto youtube Genusszone

Hranolčeky či hranolky Európska komisia ani mesto Brusel nezakázal ani nezakazuje. Napriek tomu si viaceré médiá vyrobili zo šírenia hoaxu o zákaze či konci hranolčekov slušný biznis.

 


Nový návrh Európskej komisie ráta s upravenou prípravou hranolčekov, no nie s ich zákazom. Sleduje tým zníženie karcinogénnej látky akrylamid, ktorá je prítomná v hranolčekoch. Táto chemikália sa vytvára pri vysokej teplote, kompromisom má byť zníženie teploty pri vyprážaní. „Ak by návrh prešiel, tak by sa zemiaky museli pred fritovaním predvariť a potom vyprážať na teplote nižšej ako 175 stupňov. Práve toto zredukuje riziko tvorby akrylamidu," vysvetľuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Napriek tomu viaceré médiá šíria nezmysly o tom, že hranolčeky budú zakázané, alebo že budú chutiť inak - ako písal napríklad web Sme.sk v článku s pôvodným titulkom Brusel ide meniť chuť hranolčekov, zreguluje ich prípravu.

24. júla to bol napríklad web Hlavné správy, kde šírenie dezinformácií a hoaxov nie je nič neobvyklé. V titulku píšu: Európska únia chce zakázať hranolčeky a v texte že „v Bruseli uvažujú, že dajú stopku hranolčekom."

V šírení paniky a hoaxov za Hlavnými správami nezaostáva ani web denníka Plus jeden deň pluska.sk, ktorý dnes zverejnil článok s nepravdivým titulkom: „ROZHODNUTÉ: Hranolky končia, sú plné karcinogénov! Brusel stopne aj ďalšie pochúťky." Web nezabudol na výkričník ani zvýraznené slovíčko ROZHODNUTÉ.

A hoci v texte článku sa o zákaze nepíše, titulok klame. Text má stovky zdieľaní aj s nahnevanými komentármi, útočiacimi na EÚ. Z nich je zrejmé, že ľuďom k vytvoreniu názoru stačí prečítať si hlúpy titulok.

Pluska.sk text s clickbaitovým titulkom zdieľala na facebooku pre veľký úspech opakovane.

Jej text s nepravdivým titulkom zdieľal na facebooku aj sesterský web aktuálne.sk, ktorý rovnako ako pluska.sk patria do vydavateľstva News and Media Holding.

Vydavateľstvo v etickom kódexe prehlasuje, že „povinnosťou ich redaktorov je podávať čitateľom pravdivé, presné a neskreslené informácie." Prípad informovania o hranolčekoch ukazuje, že to "s pravdivými a neskreslenými informáciami" u nich nesedí.