Kauza Moslimka na koberci v Auparku sa neskončila odstránením článku

Kauza Moslimka na koberci v Auparku sa neskončila odstránením článku Reprofoto: Bratislavské noviny

Bratislavské noviny článok s fotkou z facebooku po dvoch dňoch vymazali. Príležitosť zdieľať hoax z ich novín si nenechali ujsť viaceré pochybné weby.

 

 

Bratislavské noviny 16. augusta zverejnili článok Moslimka „zaparkovala" svoj koberec medzi dve autá v známom nákupnom centre s popisom "Obrázok, na ktorý si nielen Bratislavčania vraj budú musieť zvyknúť."

K vzniku článku redakcii stačila fotografia, ktorá sa, ako napísali, „veľkou rýchlosťou šíri" na facebooku. Ako zdroj fotky označili „facebook."

V článku redakcia napísala: „Podľa informácií, ktoré sa Bratislavským novinám podarilo zistiť, je fotografia autentická a vznikla včera, teda v utorok 15. augusta na parkovisku v Auparku. „Keď mi ju známy poslal, myslel som, že ide o nejakú žartovnú koláž urobenú vo photoshope, ale odpísal mi, že ak neverím, tak sa môžem prísť do garáží osobne pozrieť, lebo sa tam ešte stále modlí," napísal nám muž, ktorý fotografiu medzi prvými zdieľal na sociálnej sieti."
Článok vyvolal mnoho rozporuplných reakcií, kde ľudia kritizovali moslimov, iní zase noviny a žiadali ich, aby doložili, ako zistili, že fotka je autentická.

Odporúčame aj: Harabin šíri hoax o nebezpečnej ihle pri tankovaní

Redakcia neuviedla žiaden relevantný zdroj informácie, ani autora fotky, ani meno človeka, od ktorého fotku z facebooku prebrali. Už po zverejnení sa ozvali viacerí grafici, že fotka je výsledkom práce nekvalitného photoshopu. Že na nej nesedí perspektíva, koberec je odfotený z omnoho nižšieho uhla, ako je garáž a že na fotke chýbajú jemne vrhnuté tiene na zemi aj na koberci, napísal napríklad grafik s dlhoročnou praxou Rado Javor. Článok sa zdieľal ako hejt proti moslimom. Redakcia to najprv v diskusii s čitateľmi ospravedlňovala takto: „Článok iba zachytáva nevšednú a skôr milú situáciu, zároveň ju vysvetľuje, podobne ako píšeme o iných zaujímavostiach či už na parkoviskách alebo inde."

Po dvoch dňoch článok zmazala aj s týmto vysvetlením:

 

Napísať tvrdenie, že "fotografia je autentická a vznikla včera" len na základe komunikácie s niekým z facebooku, kto fotku zdieľa a nemá originál, je nezodpovedné.

Informácia o moslimke na parkovisku sa šíri ďalej. Od Bratislavských novín ju šíria stránky kotlebovcov aj viaceré weby, napríklad hlavnespravy.sk, infovojna.sk, ktoré nemajú potrebu overovať, či je informácia pravdivá, ani to, prečo článok, na ktorý sa dnes odvolávajú, bol odstránený.