Print this page

Trump hovoril o stíhačkách pre Nórsko, ktoré sú len v počítačovej hre Foto: Facebook D.Trump

Americký prezident Donald Trump tento týždeň počas stretnutia s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou ohlásil, že dodávky lietadiel F-35 a F-52 pre severské kráľovstvo idú podľa plánu.  

 

 

Toto vyhlásenie vyvolalo v médiách údiv, lebo USA žiadne lietadlá F-52 nevyrába, tie existujú len v počítačovej hre Call of Duty, poznamenal portál The Verge. Biely dom sa podľa BBC k záležitosti nevyjadril.

"V novembri sme začali s dodávkami prvých stíhačiek F-52 a F-35," vyhlásil Trump s tým, že presun stíhačiek do Nórska ide o niečo rýchlejšie, než predpokladal pôvodný harmonogram.

"Skvelé správy!" napísal The Verge k vyzbrojovaniu Nórska. Dodal, že chybou na kráse je len to, že žiadne stíhačky F-52 neexistujú. Denník The Washington Post kvôli Trumpovemu vyhláseniu oslovil americkú zbrojovku Lockheed Martin s otázkou, či sú nejaké lietadlá F-52 k dispozícii. Spoločnosť odpovedala, že žiadny letecký program výroby F-52 nemá.

The Washington Post sa domnieva, že Trump vo svojom výroku zrejme nesprávne prepojil počet strojov, ktoré si Nórsko v USA objednalo a ktorých je práve 52 kusov, s nakupovanou stíhačkami F-35.