WHO netvrdí, že smrtnosť na COVID-19 je menšia ako pri bežnej chrípke (VIDEO)

WHO netvrdí, že smrtnosť na COVID-19 je menšia ako pri bežnej chrípke (VIDEO) Reprofoto CNN Prima News

Slovenským internetom sa šíri video, v ktorom česká novinárka Lenka Zlámalová v televíznej diskusii na CNN Prima News interpretuje dokument od WHO tak, že WHO podľa nej udáva, že smrtnosť na COVID-19 je nižšia ako smrtnosť na bežnú chrípku, že je len na úrovni 0,23% - čo je podľa jej slov na úrovni bežnej virózy.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že tvrdenia Zlámalovej nie sú oficiálne postoje WHO. „Ani autor štúdie, ani WHO v skutočnosti netvrdia, že smrtnosť na Covid-19 je na úrovni bežnej chrípky alebo virózy,“ píše ministerstvo a pridáva niekoľko faktov:

1. Smrtnosť na bežnú chrípku býva podľa WHO menej ako 0,1%, čo je menej ako spomínaných 0,23% pre Covid-19 ("For seasonal influenza, mortality is usually well below 0.1%").

2. Spomínaný dokument bol zverejnený v Bulletine WHO, nie je oficiálnym postojom, stanoviskom ani štúdiou WHO.

3. Samotný autor štúdie Johna P. A. Ioannidis pripúšťa limity jeho analýzy, ktorá vychádza z desiatok iných štúdii, ktoré ešte neprešli peer-review procesom a neboli robené na reprezentatívnej vzorke populácie, čo môže mať výrazný vplyv na výsledné čísla (na smrtnosť zásadne vplýva vek a niektoré štúdie boli vekovo ohraničené - neboli v nich starší ľudia).

Na dezinterpretácie štúdie zareagovala aj česká pobočka WHO, ktorá upozorňuje, že za tvrdenia zverejnené v tejto publikácii sú zodpovední iba autori a ich postoje a závery nepredstavujú názor WHO.

Videu so Zlámalovej tvrdením mnoho ľudí uverilo. Na Slovensku jej vyjadrenie bez kontextu zverejnil web Eurorespekt, a len na facebooku má cez 38-tisíc zdieľaní, na youtube má takmer 300 zhliadnutí. Mnoho diskutérov sa v debatách o spochybňovaní hrozby COVID-19 odvoláva práve na toto video.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.