Slovinská nemocnica dementuje video údajnej hlavnej sestry o podvodoch s vakcínami

Slovinská nemocnica dementuje video údajnej hlavnej sestry o podvodoch s vakcínami Reprofoto

Na Slovensku, podobne ako v mnohých ďalších európskych krajinách, sa na sociálnych sieťach a za vrelej podpory dezinformačných webov šíri zostrihané video údajnej hlavnej sestry, v ktorom „odhaľuje pravdu“ o očkovaní.

Žena v zostrihanej nahrávke pri akomsi stohu slamy tvrdí, že vakcíny proti Covid-19 sú tajne označované číslami tak, že v tých, ktoré sú označené 1 je placebo, pri 2 ide o vakcínu a pri 3 ide o látku, ktorá do dvoch rokov spôsobí príjemcovi rakovinu.

Žena hovorí, že to takto funguje v nemocnici v Ľubľane.

Video má už viacjazyčné mutácie a vo veľkom sa šíri na dezinformačných stránkach a sociálnych sieťach:

Informácie z videa sa snažila overiť Polícia SR, ktorá oslovila spomínanú Univerzitnú nemocnicu v Ľubľane, odkiaľ má podľa správ zdravotná sestra pochádzať a tá informácie z videa dementovala.

"Sme si vedomý tohto článku, keďže celý týždeň dostávame otázky na túto tému z celej Európy. Článok je absolútne nepravdivý po všetkých stránkach. Osoba z videa nie je vrchnou sestrou v Univerzitnej zdravotnej nemocnici v Ľubľane. Osoba z videa nie je a nikdy nebola zamestnaná v našej nemocnici. Podobná udalosť sa nikdy v našej nemocnici neodohrala. Univerzitná zdravotná nemocnica v Ľubľane podporuje proces vakcinácie proti Covidu-19 a výrazne nalieha na vakcinovaní v boji s pandémiou,“ odpísalo Oddelenie vonkajších vzťahov, Univerzitná zdravotná nemocnica Ľubľany.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.