Opäť sa šíri ďalší hoax podpísaný Milanom Lasicom

Foto: ČT Foto: ČT

Už sa stalo tradíciou, že keď chce niekto šíriť fámu, komentár, ktorý by si bežne málokto prečíta, podpíše ho menom herca a humoristu Milana Lasicu.

 

 

V týchto dňoch šíri hoax s názvom Lasicův názor na Havla.

Text je akýmsi pamfletom proti niekdajšiemu československému a českému prezidentovi Václavovi Havlovi: "Dúfam, že jeho meno zapadne prachom a o niekoľko rokov si nikto nespomenie na tohto priemerného človeka z prostredia kaviarenských bohémov a tzv. disidentov. Tento človek nevynikal takmer ničím." Text šíri nová pochybná česká stránka Rukojmí.cz. Napriek tomu, že čitatelia upozornili redakciu, že text nepísal Lasica, redakcia ho šíri ďalej. Text už žije aj na Facebooku, kde ho mnohí podobne ako pri iných prípadoch hoaxov spojených s menom Lasicu zdieľajú.

Ide o starý text, ktorý sa šíri internetom už od roku 2012 a vyšiel aj na stránke Slovenského hnutia obrody, kde je podpísaný iným autorom.

 Nie je to prvýkrát, čo zneužili meno Milana Lasicu na šírenie emotívnych odkazov. Tzv. text s názvom Radosť vládnuť tomuto svetu sa šíril ako virál na sociálnych sieťach opakovane od roku 2011, hoci sám Lasica jeho autenticitu dôrazne poprel. Minulý rok sa zas šíril obrázok s vymysleným nenávistným citátom o moslimoch. Autori, ktorí to pôvodne mysleli ako žart, sa umelcovi neskôr ospravedlnili

Viac: Nezdieľajte text Lasicu o moslimoch, je to podvrh 

Proti šíreniu textu sa vo verejnej diskusii na Facebooku ozvala manželka herca Magda Vášaryová. "Treba poľutovať tých, čo naletia na tieto hnusne hry s menom Lasicu. Lebo oni naletia nielen tomuto podvodu. Ale aj nebankovým subjektom, grázlom rôzneho druhu a podvodníkom. To sú skutoční chudáci. Lebo veriť, že by Lasica mohol napísať takýto literárne bezcenný paškvil znamená, že nikdy od neho nič nečítali. A Lasica takéto útoky prežije. Lebo nemá Facebook!"