Budúcich novinárov učí člen ÚV KSS a redaktor Zem a Vek

Budúcich novinárov učí člen ÚV KSS a redaktor Zem a Vek Foto: FB A. Bekmatov

Denník SME s horlivým komunistom Arturom Bekmatovom rozviazal spoluprácu potom, ako som vydavateľstvo upozornila, že ich redaktor je členom ÚV KSS, ktorý po Slovensku pobehuje s červenou vlajkou s kladivom a kosákom a po dedinských múroch vylepuje komunistické heslá.

 Bekmatov mal totiž konflikt záujmov. Novinár nesmie aktívne vystupovať za politickú stranu. SME s ním po upozornení rozviazalo spoluprácu, jeho politická angažovanosť bola pre redakciu neprijateľná.

Viac: Člen ÚV KSS píše pre Petit Press

Čo bolo nepredstaviteľné pre Petit Press, je úplne v pohode na Katedre žurnalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Bekmatov je niekoľko rokov jedným z najaktívnejších a najviditeľnejších členov ÚV KSS. Madeline Albrightovú označil za vojnového zločinca, oduševnene chráni Biľakov pomník a pred voľbami s červenou vlajkou dotváral zátišie pri komunistických pamätníkoch či hroboch nomenklatúrnych kádrov. Šíri podobné myšlienky ako niekedy Husák či Biľak. Okrem toho je externým redaktorom konšpiračného webu Zem a Vek.

Práve on pripravuje budúcich novinárov ako doktorand, vyučujuje na Katedre žurnalistiky na UKF v Nitre.

Foto: FB A. Bekmatov

Neviem si predstaviť, ako učí žurnalistiku niekto, kto pózuje pri buste Lenina a je redaktorom webu, ktorého šéfredaktor Rostás žiada o podporu na ruskej ambasáde.
Na to, prečo práve Bekmatov vyučuje na katedre, som sa spýtala vedúcej katedry Marcely Antošovej. Jej prvá reakcia bola, že nechápe, prečo sa starám do interných vecí katedry a že by som sa mala skôr starať o to, čo mám doma.

Odporúčame aj: Za článkom o utečencoch a požiari v Nitre na Zem a Vek je učiteľ žurnalistiky

Ak by takto podráždene reagovala učiteľka matematiky, pochopím to. No v prípade osoby, ktorá vedie katedru žurnalistiky, ma to prekvapilo.

Zdroj: FB Artur Bekmatov

Pani Antošovej odpovedám takto: Škola je verejnou inštitúciou a novinár sa má právo pýtať, ako hospodári s verejnými prostriedkami aj kto na škole učí. Bekmatov môže kandidovať za koho chce, hlásať a písať čo chce, no katedra žurnalistiky by nemala dávať priestor extrémistom. Bekmatov extrémista je - propaguje stranu, ktorá chce návrat pred rok 1989.
Naviac, katedra by mohla vedieť, aký je rozdiel medzi žurnalistikou a konšpirátormi a možno aspoň aj niečo o šíriacej sa proruskej propagande.

Na otázky, čo presne vyučuje Bekmatov na katedre, čo si myslí o jeho angažovanosti v ÚV KSS, prečo tam učí, aký je jej názor na Zem a Vek, Antošová neodpovedala.

Napísala len, že učí 4 hodiny týždenne a „Bekmatov bol na štúdium prijatý po úspešnom absolvovaní prijímacieho konania, ktoré bolo vyhlásené vysokou školou a prebehlo v súlade so zákonom o vysokých školách. Posúdenie splnenia podmienok pre prijatie na štúdium posudzovala nezávisle od Katedry žurnalistiky odborová komisia pre masmediálne štúdiá Filozofickej fakulty UKF v Nitre. Artur Bekmatov si plní všetky povinnosti vyplývajúce zo študijného plánu a z vnútorných predpisov univerzity a v plnej miere rešpektuje apolitickosť akademickej pôdy."

Po jej odpovedi chápem, prečo katedra organizovala prednášku o žurnalistike práve s Adelou Banášovou, ktorá si myslí, že na Slovensku máme diktatúru.