Prečo spôsobuje Facebook frustrácie, keď je plný lajkov a pozitívnych fotiek?

Prečo spôsobuje Facebook frustrácie, keď je plný lajkov a pozitívnych fotiek? Foto: Kaspersky Lab

Sociálne médiá sa stali neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Nejeden prieskum hovorí o tom, že tieto médiá prinášajú úžasný spôsob prepojenia priateľov a skupín blízkych ľudí, pomáhajú v biznise, no majú aj veľký podiel na frustráciách či až depresii.

 


Prieskum spoločnosti Kaspersky Lab, ktorého sa zúčastnilo 16 750 respondentov z celého sveta, ukázal, čo najviac ľudí na sociálnych sieťach priťahuje ale aj to, prečo opúšťajú sociálne siete s negatívnymi pocitmi.

 

Väčšina ľudí (65 %) využíva sociálne siete na to, aby ostala v kontakte s priateľmi, známymi či kolegami, alebo len kvôli pobaveniu (60 %). Mnohí trávia hodiny vytváraním vlastného digitálneho profilu plného pozitívnych momentov, uverejňujú príspevky, ktoré ich zaujali či pobavili (61 %) a s veľkou obľubou zdieľajú svoje zážitky z dovoleniek či prázdnin (43 %).

Až 72 % ľudí vadí na sociálnych sieťach reklama, ktorá je podľa nich stále dotieravejšia a prerušuje ich v online komunikácii.

Negatívne pocity vyvolávajú však aj ďalšie okolnosti spojené so sociálnymi médiami. Vo väčšine prípadov išlo o sklamanie z nedosiahnutia očakávaného počtu „lajkov", pričom 42% respondentov sa priznalo k žiarlivosti, keď ich známi boli úspešnejší so svojimi príspevkami ako oni. Nájdu sa aj takí, ktorých šťastnejší život priateľov na sociálnych sieťach privádza k závisti a frustrácii.

V prieskume až 59 % respondentov uviedlo, že boli nešťastní po vzhliadnutí príspevkov z osláv, na ktoré neboli pozvaní. V mnohých prípadoch (45 %) vyvolali v ľuďoch negatívne emócie aj šťastné príspevky z dovoleniek.

„Náš život na sociálnych sieťach sa dostáva do bludného kruhu. Na jednej strane využívame každú príležitosť na to, aby sme sa podelili o pozitívne udalosti z nášho reálneho života na obľúbených sociálnych platformách a tešili sa z interakcie," vysvetľuje Evgeny Chereshnev zo spoločnosti Kaspersky Lab.

„Ale rovnako uvažujú a postupujú všetci, čo môže v konečnom dôsledku vyvolať úplne opačný efekt. Často sme totiž okamžite po prihlásení sa do svojho účtu doslova bombardovaní množstvom veselých fotografií a príspevkov od priateľov. Až sa nám nakoniec zdá, že každý si užíva život viac ako my. To môže u mnohých vyvolať negatívne pocity. Stále viac sa preto stretávame s prípadmi, kedy ľudia zvažujú odstránenie svojho profilu a odchod zo sociálnej siete," dodal Chereshnev.

Mnohí však zabúdajú na to, že negatívnymi javmi v súkromí sa nikto veľmi chváliť nechce.

Frustrujúco na niektorých pôsobí aj prezeranie si vlastných príspevkov z minulosti, najmä ak majú pocit, že kedysi prežívali oveľa priaznivejšie obdobie ako v súčasnosti.