Print this page

Podpisy pod výzvou poslancovi Mizíkovi, aby sa vzdal mandátu, pribúdajú Reprofoto TV NRSR

Strana Mariána Kotlebu ĽSNS minulý týždeň zverejnila na Facebooku status svojho člena Stanislava Mizíka, v ktorom kritizoval prezidenta Andreja Kisku za to, koho ocenil. Vadil mu rómsky či židovský pôvod niektorých ocenených.

 


„Výroky poslanca sú nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné. A práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť," reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

 

Predseda OKS Ondrej Dostal a podpredseda OKS Juraj Petrovič dnes zverejnili verejnú výzvu, v ktorej žiadajú poslanca, aby odstúpil. Spôsob, akým Mizík komentoval pôvod ocenených osôb, označili za hanebný a zavrhnutia hodný. „Považujeme takýto spôsob vyjadrovania sa za absolútne nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu, za znevažovanie parlamentu, ako aj porušenie poslaneckého sľubu. Poslanec sa svojím sľubom zaväzuje dodržiavať Ústavu a ostatné zákony SR." Podľa iniciátorov výzvy sú vyjadrenia Mizíka jednoznačne v rozpore s ustanoveniami Ústavy o rovnosti občanov pred zákonom a sú prejavom neskrývaného neonacizmu, xenofóbie a netolerancie.

„Domnievame sa, že osoba, ktorá je schopná takto oživovať ducha protižidovských nálad a propagandy z doby vojnového Slovenského štátu a verejne hanobiť osoby, ktoré za svoje statočné postoje, životný príbeh, či konanie v záujme SR obdržali od pána prezidenta štátne vyznamenanie, nemá čo hľadať v národnej rade. Poslanec Mizík svojím konaním vytvára a podnecuje atmosféru nenávisti a strachu voči národnostným a náboženským skupinám na Slovensku," píše sa vo výzve, pod ktorou sa za pár hodín pribudli stovky podpisov.

Na poslanca ĽSNS si takto spomína jeho spolužiak spisovateľ Silvester Lavrík: "V Košiciach na Hlavnej ulici už raz takých, ako ste vy, vešali, vykrikoval nám opakovane. A keď sa dostaneme k moci, povešiame aj vás! Áno, na stromoch lemujúcich košickú Hlavnú ulicu príslušníci Šípových krížov, takzvaní nyilasyovci, alebo aj szalasyiovci, ktorí vládu nad mestom prevzali koncom roka 1944, v januári 1945 obesili dvanásť odporcov nemeckého, respektíve maďarského fašizmu."