Print this page

Obamov tweet k udalosti v Charlottesville je najobľúbenejší vôbec Foto: Twitter Obama

Bývalý americký prezident zlomil rekord Twitteru.

Nikto sa nenarodil s nenávisťou voči inej osobe kvôli farbe jej pleti, jej pôvodu alebo viere, napísal vo svojom tweete k sobotňajšom udalostiam vo Virgínii bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho odkaz, ktorý je výňatkom z knihy Nelsona Mandelu, sa stal najobľúbenejším v dejinách Twitteru. Ako 'páči sa mi' ho označilo cez 3,1 milióna užívateľov, uviedla dnes stanica CNN.

V Charlottesville vyšli v sobotu do ulíc zástancovia rasizmu a neonacisti, aby protestovali kvôli soche konfederačného generála Roberta Leea v mestskom parku. Na akciu prišli aj odporcovia rasizmu a stretnutie skončilo smrťou jednej ženy a zraneniami 19 ľudí. Prezident Donald Trump za pôvodcu násilia označil obe strany, za čo si v USA vyslúžil ostrú kritiku. Reagoval na udalosti aj s časovým odstupom.

Obama hneď 12. augusta tweetoval Mandelove slová z knihy Dlhá cesta za slobodu: "Nikto sa nenarodil s nenávisťou voči inej osobe kvôli farbe jej pleti, jej pôvodu alebo viere. Ľudia sa nenávisti musia naučiť a ak sa môžu naučiť nenávidieť, potom sa môžu naučiť tiež milovať, pretože láska do ľudského srdca prichádza prirodzenejšie než jej protiklad. "

Odkaz je rozdelený do troch častí, pričom tú prvú tvoria fotografie zachytávajúce Obamu pri okne s deťmi. Odkaz bol preposlaný v 1,2 miliónoch prípadov, čo ho v zdieľaní tweetov radí na piate miesto.