Print this page

Google má dôkazy o zneužití svojich služieb Ruskom Reprofoto RT

 

 


Americká internetová spoločnosť Google prvýkrát našla dôkazy o tom, že Rusi sa pokúsili využiť jej komunikačnú platformu k zasahovaniu do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Napísal to dnes denník The Washington Post. Desaťtisíce dolárov vraj minuli ruskí agenti za inzeráty šíriaci dezinformácie.

 

Rusi podľa washingtonského denníku investovali do inzerátov na najväčšej svetovej platforme pre zdieľanie videí YouTube, vo vyhľadávacej službe Google, na inzertné sieti DoubleClick a v službe elektronickej pošty Gmail. Zadávatelia inzerátov podľa The Washington Post zrejme nie sú totožní s tými, ktorí na rovnaké účely využívali Facebook. To môže znamenať, že Rusko sa snaží šíriť dezinformácie v ďaleko širšom meradle, než sa doteraz predpokladalo, píše denník.
Google skôr možnosť zneužitia svojich služieb podceňoval, nedávno však oznámil, že začína vyšetrovanie. Dnešné správu washingtonského denníka, ktorý sa odvoláva na osoby oboznámené s týmto vyšetrovaním, odmietlo vedenie Google komentovať. Agentúra Reuters však poznamenala, že dnešné vyhlásenie spoločnosti Alphabet, ktorá Google vlastní, materiál denníka The Washington Post nijako nepoprelo.

Spoločnosť Alphabet vo vyhlásení poukázala na svoje pravidlá, ktoré obmedzujú politickú reklamu a ktoré zakazujú komerčné príspevky užívateľsky zacieliť podľa rasy či vyznania. "Rozhodli sme sa podrobnejšie prešetriť pokusy o zneužitie našich systémov, spolupracujeme s bádateľmi a ďalšími spoločnosťami a poskytneme pomoc so súčasným vyšetrovaním," oznámila dnes hovorkyňa Googlu.
Spoločnosť sa teraz podľa denníka zameriava na analýzu balíku inzerátov, zadaných za takmer 100.000 dolárov. Zisťuje, či boli objednané takzvanými trollmi, teda provokatérmi najatými ruskou vládou pre šírenie online dezinformácií, alebo či pochádzajú z legálnych ruských účtov.

Facebook nedávno poskytol americkému Kongresu súbor 3000 inzerátov, ktoré si Rusko objednalo na jeho populárnej sociálnej sieti. Podľa parlamentných vyšetrovateľov inzeráty zadali agenti Agentúry pre výskum internetu, ktorú Facebook označuje za "Troll farmu" napojenú na ruskú vládu. Cena inzerátov sa pohybovala okolo 100.000 dolárov. Ďalších 2200 inzerátov údajne firma skúma.

Spoločnosť Twitter nedávno oznámila, že uzavrela vyše 200 účtov napojených na Agentúru pre výskum internetu. Uviedla tiež, že webové stránky ruskej štátnej propagandistickej spoločnosti RT uvoľnili na nákup reklamy na sieti 274.000 dolárov.

Vedúci predstavitelia firiem Facebook a Twitter majú 1. novembra vypovedať pred americkými parlamentnými výbormi, ktoré vyšetrujú zásahy do amerických volieb. Google doteraz neoznámil, či prijal výzvu na účasť na rokovaní.