Print this page

Video "Zapomnělas na okurku" má silnú konkurenciu

Na internete sa šíri nepodarené video na propagáciu Európskej únie.

 

 

Náborová kampaň McDonald's s "okurkou" má u našich susedov silnú konkurenciu. Tento krát je to propagačné video pre českých stredoškolákov natočené z verejných zdrojov. Šesťminutové video „Svatý týden s Evropskou unií," si za pár hodín všimlo nielen množstvo ľudí, ale aj viaceré médiá. Video zverejnilo zastupiteľstvo Európskej komisie v ČR, po kritických komentároch ľudí, ale aj režiséra, ho stiahli. Ide o trailer k filmu, ktorý má mladým ľuďom priblížiť Európsku úniu.

„Trochu nám tu chýba veliteľ, nechceš poradiť?" pýta sa na začiatku čiernovláska nabifľovaného mladíka, ktorý jej veľmi rád názorne vysvetľuje, ako to v EÚ vyzerá. Príbeh o únii je doplnený zvádzaním, žiarlivými pohľadmi, učením sa na maturitu a komentármi o pracovných príležitostiach v štruktúrach EÚ a jej histórii.

Po tom, ako sa trailer objavil na youtube, vyvolal posmešné komentáre. Nepodarená napodobenina seriálu Beverly Hills so zlými hereckými výkonmi, pristarými hercami, ktorí stvárňujú stredoškolákov pripravujúcich sa na maturitu, sa šíri už ako virál.

Film bol vytvorený v spolupráci Zastupiteľstva EK v ČR, Informačnou kanceláriou EP v ČR. Na krátkom filme participoval aj Úrad vlády ČR „s cieľom priblížiť mladým ľuďom fungovanie Európskej únie, zoznámiť ju s jej históriou, základnými inštitúciami a politikami." Zastupiteľstvo EK v ČR ho zverejnilo bez súhlasu režiséra.

"Trailer sme nerobili my a už sme požiadali komisiu o jeho stiahnutie. Bolo to hlavne z formálnych dôvodov. Nebol dodržaný pomer strán, zvuk a kvalita obrazu. Ukážka ani príliš nerešpektuje kapitoly filmu, je to nastrihané takým štýlom, ktorý veľmi nezodpovedá celkovej štruktúre filmu," povedal pre idnes.cz majiteľ spoločnosti Filmochod Marek Loskot, ktorý výukový film režíroval.

První dny v McDonald's