Elon Musk plánuje spustiť web Pravda proti vymysleným správam

Elon Musk plánuje spustiť web Pravda proti vymysleným správam Fotot: TedEx

Americký podnikateľ Elon Musk sa chce zapojiť do boja proti vymysleným správam a plánuje spustiť webový portál hodnotiaci pravdivosť správ a poctivú prácu ich autorov i vydavateľov.

 

Napísal to v stredu na twitteri. Uvažuje vraj o tom, že svoj web nazve ruským slovom Pravda.

Musk sa preslávil smelými kozmickými projektami, výrobou elektromobilov Tesla alebo napríklad plánom na vysokorýchlostný dopravný projekt Hyperloop.

Podľa Muska je potrebné nielen preverovať pravdivosť informácií, ale aj hľadať, kto stojí za výrobou tých falošných. "Aj keď časti verejnosti je jedno, do akej miery sú správy pravdivé, novinárom, editorom a médiám na tom záleží," myslí si podnikateľ.

Na svojom twitterovom účte spustil hlasovanie, v ktorom užívatelia hodnotia jeho mediálny projekt. Zatiaľ hlasovalo pol milióna ľudí, 87 percent z nich je za.

Do boja s vymyslenými správami sa v USA pustili veľké technologické spoločnosti vrátane firiem Facebook, Microsoft alebo Google. Chcú predovšetkým znemožniť zneužívanie sociálnych sietí na ovplyvňovanie politických názorov voličov, ako sa to údajne stalo pri kampani k prezidentským voľbám v USA v roku 2016. Z útokov proti voľbám americké tajné služby obviňujú Rusko.