Print this page

Twitter stratil milión užívateľov, akcie pred otvorením búrz padajú Foto: Twitter

Akcie sociálnej siete Twitter oslabili pred začiatkom obchodovania o 20 percent po tom, čo firma stratila milión mesačných užívateľov.

 

Podľa svojho dnešného oznámenia pritom v druhom štvrťroku Twitter vykázal rekordný zisk 100 miliónov dolárov a v pluse je už tretí kvartál za sebou. Vo štvrtok zažil podobný prudký prepad akcií prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook.

V porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi sa mesačný počet aktívnych užívateľov Twitteru znížil v období od marca do júna na 335 miliónov. Analytici predpokladali, že sa počet užívateľov naopak mierne navýši. Firma dnes navyše uviedla, že v treťom štvrťroku by sa počet užívateľov mohol znížiť až na 330 miliónov.

Odporúčame aj: Akcie Facebooku zažili najhorší deň od svojho vstupu na burzu

Príčinou ich poklesu sú okrem iného aj nové európske pravidlá pre bezpečnosť údajov. Twitter je ale už dlhšiu dobu rovnako ako jeho väčší konkurent Facebook pod tlakom kontrolných orgánov mnohých krajín. Tie ich chcú prinútiť, aby postupovali prísnejšie proti falošným profilom, ktorými sa šíria spamy, politická propaganda a nenávistné prejavy.

V rovnakom obdobím minulého roka firma hospodárila ešte so stratou 116,5 milióna dolárov. Tržby jej v druhom štvrťroku tohto roka stúpli o 24 percent na 711 miliónov dolárov. Analytici odhadovali tržby len vo výške 696 miliónov dolárov.