Print this page

Internet v mobile využíva podľa prieskumu už 7 z 10 Slovákov Ilustr. foto: Soda.o2.sk

Rozšírenosť smartfónov, dostupnosť dát a zvyšovanie pokrytia rýchlymi sieťami spôsobilo, že dnes používa internet v mobile už 74 % ľudí. Hoci využívanie dát je doménou mladých ľudí (90 %), ani tí skôr narodení nie sú odrezaní od digitálneho sveta (51 %).

 

Vyplýva to z kvantitatívneho prieskumu pod názvom U&A Study, ktorý pre O2 pravidelne spracováva prieskumná agentúra Ipsos.

Podľa výsledkov prieskumu neslúži internet v mobile len na zabíjanie času (35%), naopak, ľudia po ňom siahajú najčastejšie ak potrebujú získať informácie (65 %), či v naliehavých prípadoch (61%). Podľa respondentov je často jedinou možnosťou ako sa pripojiť k internetu (57 %).

 

 Smartfón ako osobný asistent

Využívanie internetu v mobile súvisí aj s využívaním funkcionalít a aplikácií, kde je na prvom mieste e-mail (75 %), po ktorom nasledujú vyhľadávače (70 %) a sociálne siete (66 %). Najvýraznejšie získali na popularite za posledných 5 rokov messengere, aplikácie počasia, mapy a navigácie, či rôzne zákaznícke aplikácie.

Zdroj: prieskum agentúry Ipsos realizovanej v období máj a jún 2018 na reprezentatívnej vzorke n=2516 respondentov vo veku 15 až 65 rokov

Kto dátuje najviac

Z interných štatistík O2 vyplýva, že najviac dát sa spotrebuje v Bratislavskom kraji, po ktorom nasledujú Košický a Prešovský kraj. Banskobystrický kraj však dominuje v počte ľudí, ktorí internet v mobile využívajú a predbehol aj ľudí z Bratislavského kraja, po ktorom nasledujú Trnavský a Žilinský.

Hoci internet v mobile využívajú rovnako muži aj ženy, o 2 % viac dát spotrebujú práve muži. Rekordérom v počte prenesených dát na jednej SIM karte je firemný zákazník z Bratislavy, ktorý v júli tohto roka spotreboval až 457 GB. Z rezidenčných zákazníkov preniesol v mesiaci júl zákazník z Banskej Bystrice úctyhodných 198 GB.

„Dáta v mobile menia svet a z pohľadu štatistík je zaujímavé sledovať ako sa v čase menili návyky ľudí, ktorí využívajú služby mobilných operátorov. Trend je jasne daný, dáta v mobile už neslúžia len pre zábavu, ale naopak, stala sa z nich potreba a prostredníctvom smartfónu sa dokážeme v reálnom čase nielen spojiť so svojimi blízkymi, ale zároveň aj vybaviť dennú  agendu bez nutnosti použitia kancelárie v klasickom zmysle. Čo s tým vedia urobiť operátori? Odpoveď O2 sa dozviete už čoskoro,“ povedal Igor Tóth, riaditeľ marketingu O2.

 

O O2 Analytics

Zaujímavé štatistiky z prostredia mobilných operátorov prináša O2 v pravidelnej správe O2 Analytics, ktorá vyplýva z U&A Study, ktorú pre O2 spracovala spoločnosť Ipsos, ako aj z interných dát operátora O2. Zber dát v štúdii U&A Study prebiehal v období máj a jún 2018 na reprezentatívnej vzorke n=2516 respondentov vo veku 15 až 65 rokov.