Print this page

Facebook prináša prvé elektronické zariadenie pod vlastnou značkou Reprofoto TV Facebook

Nové zariadenie vyvoláva viacero otázok a obáv.

 

Spoločnosť Facebook uvádza na trh prvé elektronické zariadenia pod vlastnou značkou. Ide o prístroj, ktorý je vybavený obrazovkou a kamerou a ktorý má zjednodušiť videohovory. Podľa analytikov však nie je isté, či ľudia budú ochotní otvoriť svoje domovy kamere prepojenej s internetom, ktorú predáva firma s pochybnými záznamami o ochrane súkromia používateľov, napísala agentúra AP.

Nový prístroj sa volá Portal. Facebook uvádza, že jeho zariadenie umožní komunikovať s viac ako dvoma miliardami užívateľov medzi sebou, bez toho aby sa museli zaoberať tým, kde sa práve nachádzajú a používať viacero ovládacích prvkov. Prístroj je vybavený kamerou, ktorá využíva umelú inteligenciu k automatickému zameraniu a zaostrovaniu na ľudí, ktorí sa počas hovoru pohybujú. Práve kamera s umelou inteligenciou v domácnostiach môže vyvolať ďalšie otázky ohľadom ochrany súkromia.

Je to prvé elektronické zariadenie, ktoré uvádza Facebook na trh pod svojou značkou. Má zjednodušiť videohovory, je vybavené obrazovkou a kamerou s umelou inteligenciou. Facebook oznámil, že nebude ukladať video z Portalu vo svojich dátových centrách. Prístroj umožní užívateľom vypnúť kameru a mikrofón jedným poklepom a zamknúť ich číselným kódom. Prístroj má aj kryt kamery, ktorá má zabrániť nahrávaniu.

Facebook ponúkne nový prístroj v dvoch veľkostiach - menšie s obrazovkou s uhlopriečkou desať palcov (25,4 cm) bude stáť 199 dolárov, väčšia s uhlopriečkou obrazovky 15,6 palca (39,6 cm) potom bude za 349 dolárov. Oba modely budú mať reproduktor s pripojením k internetu. Prístroj umožní tiež prepojiť hovory prostredníctvom aplikácie Facebook Messenger, čo znamená, že cez Portal sa bude možné spojiť aj s ľuďmi, ktorí ho nebudú používať.

Facebook tento rok v oblasti ochrany súkromia prežíva náročný rok. Na jar sa stal terčom kritiky po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa. Koncom septembra potom Facebook oznámil, že odhalil bezpečnostnú chybu, ktorá umožnila hackerom prístup k približne 50 miliónom účtov na tejto sociálnej sieti.