Print this page

YouTube mení stratégiu, vlastné programy budú zdarma

Americký internetový portál na zdieľanie videí YouTube plánuje v budúcnosti sprístupniť všetky vlastné programy všetkým užívateľom zdarma, ale s reklamou.

 

Firma tak chce prilákať väčšie publikum na sledovanie zábavných programov a filmov, ktoré sú doteraz určené iba predplatiteľom. Zmena by mala začať platiť od roku 2020, uviedol YouTube v noci na dnes.

Predplatné prostredníctvom YouTube Premium tak už novo nebude jedinou možnosťou, ako sledovať väčšinu pôvodných programov firmy a nejaký prístup k nim budú mať všetci užívatelia. Tí, ktorí využijú predplatné, dostanú prístup ku všetkým videám, teda pôvodným aj od iných používateľov, bez reklamy.

Platená služba YouTube Premium bola spustená pred tromi rokmi a je k dispozícii v 29 krajinách. V USA stojí 12 dolárov mesačne. Spoločnosť neoznámila, koľko má predplatiteľov, napísala agentúra Reuters.

YouTube uviedol, že zmena rozhodnutia sprístupniť všetko zadarmo má uspokojiť rastúci záujem užívateľov zo zahraničia o pôvodné programy, ale aj požiadavky inzerentov spojiť reklamu s určitým obsahom. Firma týmto krokom tiež získa väčšiu flexibilitu pri propagácii svojich programov.

Podľa informovaného zdroja je možné, že niektoré programy alebo obsah budú v budúcnosti určené výhradne predplatiteľom, iba však na určitú krátku dobu.

Desiatky doteraz uvedených relácií a filmov na YouTube Premium, ako prvá sezóna obľúbenej akčnej komédie Cobra Kai, zostanú naďalej dostupné len za poplatok, dodala spoločnosť.