Print this page

Pokojné sviatky hlási aj operátor 4ka, Slováci dátujú cez Vianoce čoraz viac Foto: Swan

Na Štedrý deň sa už tradične mení správanie Slovákov. Pozdravy rodine a známym spravidla strieda nebývalý kľud mobilných telefónov.

 

Tento rok prišla „tichá noc” o siedmej podvečer, Štvorkári vtedy odložili svoje telefóny. Celkom zákazníci operátora na Štedrý deň poslali 1 546 655 SMS správ, čo je o 15% viac ako pred rokom v ten istý deň.

„Najviac hovorov uskutočnili naši zákazníci na Štedrý deň dopoludnia medzi 10:00 a 11:00 hodinou. Poobede a večer sa už viac dátovalo a SMS-kovalo. Najväčší útlm oproti obvyklej prevádzke v našej sieti sme zaznamenali medzi 18:00 a 19:00 podvečer,“ popisuje správanie zákazníkov 4ky jej technický riaditeľ Patrik Kollaroci.

Aj keď počet hovorov pripadajúcich na tento deň je porovnateľný s minulým rokom, priemerná dĺžka odchádzajúceho hovoru predstavovala na Štedrý deň iba 127 sekúnd. Pri prichádzajúcich hovoroch bola priemerná dĺžka hovoru 150 sekúnd. Už dlhodobo pozorujeme na Slovensku trend, keď sa priemerná dĺžka klasických hlasových hovorov skracuje na úkor dátových prenosov.

Práve pri dátach je 4ka trhovým lídrom a aj vďaka tomu sa jej podarilo v roku 2018 prekročiť počet 600-tisíc zákazníkov. V porovnaní s vlaňajškom preniesli zákazníci 4ky na Štedrý deň výrazne viac dát, celkovo išlo o 61,07 terabajtov (TB) prenesených dát, čo predstavuje 19% nárast oproti predchádzajúcemu roku.