Print this page

Zástupcovia krajín EÚ schválili dohodu o autorských právach na sieti Foto: EP

Zástupcovia vlád krajín Európskej únie dnes schválili kompromisnú verziu dohody o ochrane autorských práv na internete, ktorá bola minulý týždeň dosiahnutá spoločne s Európskym parlamentom.

 

Na twitteri to oznámilo rumunské predsedníctvo EÚ. Nové pravidlá posilnia postavenie tvorcov, ako sú hudobníci, herci či novinári, voči internetovým gigantom typu Google či Facebook.

Dohodu ešte musí formálne schváliť tak Európsky parlament, ako aj Rada EÚ, ktorá zastupuje všetkých 28 členských krajín únie.

Európska komisia návrh predložila už v roku 2016, od tej doby sa o jeho konečnej verzii tvrdo vyjednávalo. Pokiaľ bude smernica finálne schválená, budú mať členské štáty EÚ dva roky na prevedenie nových pravidiel do svojich vlastných domácich zákonov.

Kým europarlament sa na svojej pozícii zhodol už vlani na jeseň, členské štáty dokázali pat v rokovaní o svojom pohľade na vec odblokovať až na začiatku februára, keď o veci separátne rokovali nemecká kancelárka Angela Merkelová s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Zásadné a najviac sporné boli od počiatku predovšetkým dve časti návrhu smernice o ochrane autorských práv na internete, a to články 11 a 13. Prvý z nich má majiteľom práv - vrátane médií - zabezpečiť spravodlivý podiel za použitia ich vlastníctva obsahu na internete, článok 13 potom dáva internetovým platformám - napríklad práve YouTube - povinnosť riešiť, či užívateľov nahrávaný obsah neporušuje autorské práva. Viaceré krajiny žiadali v tejto veci výnimky pre malé firmy, pre ktoré by sankcie, s ktorými smernica počíta, mohli byť likvidačné.

Nakoniec sa na základe kompromisu spísaného rumunským predsedníctvom nebudú pravidlá článku 13 vzťahovať na spoločnosti do troch rokov s ročným obratom menej ako desať miliónov eur a menej ako piatimi miliónmi užívateľov mesačne.