Print this page

Google spustil na Slovensku YouTube Kids - bezpečný video obsah pre celú rodinu Foto: Google

Aplikácia YouTube Kids, ktorú pravidelne využívajú milióny rodín po celom svete, je od dnešného dňa dostupná aj na Slovensku.

 

YouTube Kids prináša rozsiahly video obsahu zameraný na zábavu a učenie. „Ale čo je najdôležitejšie, deti môžu objavovať svet prostredníctvom online videa v bezpečnom prostredí,“ zdôrazňuje spoločnosť Google v tlačovej správe.

Pokročilé algoritmy vyberajú pre túto aplikáciu vhodný a bezpečný obsah.
Rodičia môžu vďaka súboru ovládacích nástrojov kontrolovať, ktoré videá a kanály a tiež aj ako dlho môžu ich deti sledovať. Slovenská verzia aplikácie je dostupná na stiahnutie pre platformu Android (Google Play) ako aj iOS (App Store).

Súčasťou aplikácie YouTube Kids sú napríklad kanály ako napríklad FÍHA Tralala, Spievankovo či Slovenské detské pesničky, Šmolkovia, spevák Miro Jaroš.  

„Aplikácia YouTube Kids je odpoveďou na obavy rodičov malých detí z príliš rozsiahleho  obsahu na videoplatforme YouTube. Vďaka tejto aplikácii získajú kontrolu nad tým, aké videá sa ich deťom môžu zobrazovať. Aplikácia bola navyše navrhnutá s ohľadom na detské publikum, čomu zodpovedá aj jej jednoduché a intuitívne rozhranie,“ píše spoločnosť.

Obsah dostupný v rámci aplikácie YouTube Kids sa delí do 4 kategórií, a to Relácie, Hudba, Učenie a Objavuj.

 

Ak deti ešte nevedia čítať a písať, môžu vyhľadávať pomocou hlasu.

Pre rodičov je zas k dispozícii obľúbená funkcia Časovač, ktorá automaticky zablokuje prístup k aplikácii po uplynutí stanoveného času. Aplikácia YouTube Kids umožňuje nastaviť až 8 rôznych detských profilov, pričom rodič môže dieťaťu povoliť vyhľadávanie v prostredí YouTube Kids alebo môže jeho výber obmedziť len na konkrétnu skupinu vyselektovaných videí.

Aplikácia disponuje aj ďalšími pokročilými funkciami rodičovskej kontroly. Funkcia Rodičmi schválený obsah dáva rodičom možnosť vybrať konkrétny obsah, ku ktorému majú ich deti prístup - od videí, cez kanály až po kolekcie kanálov. Vypnúť vyhľadávanie v prostredí YouTube Kids môžu rodičia napríklad mladším deťom, čím obmedzia ich prístup len k tým videám a obsahu, ktorý je overený tímom YouTube Kids. Naopak, starším deťom môžu povoliť funkciu vyhľadávania s voľnejším prístupom k obsahu v rámci aplikácie. Prostredníctvom funkcie História zas dokážu rodičia jednoducho zistiť, aké videá deti v minulosti v rámci aplikácie videli.

Ďalším podobným nástrojom Googlu je napríklad aplikácia Family Link, ktorá umožňuje rodičom získať prehľad o tom, koľko času trávia ich deti na digitálnych zariadeniach, v akých aplikáciách, stanoviť limity, či mať prehľad o tom, kde sa nachádzajú.