Print this page

Avast: Dve tretiny chytrých domácností môžu napadnúť hackeri Reprofoto youtube FBI

Dve z piatich slovenských a českých digitálnych domácností využívajúcich tzv. Internet vecí sú vystavené kybernetickým útokom.

 

Najviac zraniteľné sú popri routeroch ďalšie sieťové zariadenia pripojené k internetu, tlačiarne a sieťové úložiská. V ohrození sú aj bezpečnostné kamery alebo chytré televízie. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Avast prezentovanej na veľtrhu Mobile World Congress, ktorý dnes začal v Barcelone.

"Ľudia chcú používať chytré televízie, aby sa pozreli na svoj obľúbený program na Netflix alebo zapojiť opatrovateľku svojho dieťaťa do domácej siete, hoci často nevedia, ako tieto zariadenia zabezpečiť. Hackerom stačí jediné slabo zabezpečené zariadenie, aby sa dostali do siete a akonáhle sú vo vnútri, môžu pristupovať k ostatným zariadeniam a osobným údajom, ktoré prenášajú alebo uchovávajú, vrátane živého nahrávania videí a hlasov," uviedol prezident spotrebiteľskej divízie Avast Ondřej Vlček.

Zo správy Avast Smart Home Report 2019, ktorá obsahuje údaje z viac než 16 miliónov inteligentných domácich sietí po celom svete, vyplýva, že 30 percent českých a 34 percent slovenských domácností má pripojených viac ako päť chytrých zariadení a 42 percent bytov obsahuje aspoň jedno zraniteľné pripojené zariadenie.

U dvoch tretín problematických zariadení v domácnostiach spočívala zraniteľnosť v slabom hesle či iba jednofázovom overení. Tretina bola ďalej zraniteľná kvôli tomu, že nikto neaktualizoval ich softvér.