Print this page

MZV: Chmelár má buď elementárne vedomostné nedostatky, alebo vedome klame Foto: FB E. Chmelár

Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo stanovisko, v ktorom odmieta tvrdenia Eduarda Chmelára.


Chmelár, ktorý aktuálne kandiduje na prezidenta, si na facebooku zaplatil status, v ktorom spochybňuje Dohodu o obrannej spolupráci, ktorú pripravuje SR s USA a naznačuje, že USA a Slovensko možno rokujú o vybudovaní americkej základne. „Počas rokovania v Bratislave navrhol Pompeo Slovensku bilaterálnu vojenskú zmluvu s USA. Čo by malo byť jej obsahom, šéf americkej diplomacie nepovedal, lebo nemusel – naše médiá to nezaujímalo. Keď Lajčák hodnotil túto schôdzku, že bola priateľská, že nás Pompeo do ničoho netlačil a že neprišiel so žiadnymi požiadavkami, nehovoril celkom pravdu,“ píše Chmelár a tvrdí, že táto dohoda nevznikla z našich štátnych záujmov, ale zo záujmov USA.

„Pokiaľ by vláda zamýšľala ísť touto cestou, ľudia majú právo vyjadriť sa k tejto otázke a rokovania nemôžu prebiehať takým netransparentným spôsobom ako v súčasnosti…. Keď šéf slovenskej diplomacie argumentuje, že ide o príliš citlivé otázky na to, aby ich komunikoval s verejnosťou, musím mu oponovať, že ide o životne dôležité otázky a on nemá právo robiť kabinetnú politiku a zahrávať sa s bezpečnosťou a suverenitou štátu," píše Chmelár.

Na slová Chmelára reagovalo ministerstvo zahraničných vecí vyhlásením: „Kategoricky odmietame ničím nepodložené a konšpiratívne tvrdenia Eduarda Chmelára o Dohode o obrannej spolupráci. Táto dohoda je štandardnou zmluvou a takéto alebo veľmi podobné zmluvy majú USA uzatvorené s takmer všetkými členskými štátmi NATO,“ píše MZV.

Podľa ministerstva SR s USA o dohode rokuje od novembra 2017, pričom na rokovaní sa zúčastňujú aktívne všetky príslušné rezorty a ich experti. Na ostatnom kole rokovaní medzi ?? a ?? sa zúčastnili zástupcovia Ministerstva zahraničných vecí a Ministerstva obrany.
Text dohody je stále predmetom rokovaní, po ich ukončení bude v súlade so štandardnou praxou predložený na schválenie vo vláde následne v rámci ratifikácie bude o súhlas požiadaná Národná rada SR, dodáva MZV.

„Akékoľvek tvrdenia, že „minister Miroslav Lajčák robí niečo poza chrbát“ len poukazujú na to, že pán Chmelár má buď elementárne vedomostné nedostatky, alebo vedome klame a zavádza,“ píše MZV.