Print this page

Po rozsiahlých problémoch Facebook tvrdí, že jeho služby sú znovu plne funkčné Foto: Facebook

Facebook je znovu plne funkčný po tom, čo mnoho užívateľov približne 24 hodín hlásili problémami s prístupom k jeho aplikáciám a službám.

 

Oznámila to dnes podľa agentúry Reuters firma. Výpadok, označovaný za najväčší v histórii tejto platformy, bol ohlásený v stredu večer a týkal sa aj služieb WhatsApp, Messenger a Instagram. Obnovenie služby Instagram bolo oznámené už dnes ráno.

Facebook po celom svete využívajú približne 2,3 miliardy ľudí. Výpadok podľa agentúry Reuters postihol užívateľov v Európe, Japonsku a Severnej i Južnej Amerike. Niektoré médiá hovoria o miliónoch postihnutých užívateľov. Tisíce ľudí vyjadrovali nespokojnosť na twitteri na účte #facebookdown.

"Problém so serverovou konfiguráciou ľuďom skomplikoval prístup k našim aplikáciám a službám. Sme na 100 percent späť a funkční a ospravedlňujeme sa za akékoľvek problémy," uviedla dnes podľa firma. Dodala, že stále skúma dôsledky týchto komplikácií, vrátane možného odškodnenia inzerentov.

Spoločnosť Facebook sídli v Menlo Park v Kalifornii a má príjmy najmä z reklám. Denne z inzercie získava desiatky miliónov dolárov. Akcie podniku dnes strácajú zhruba dve percentá.

Firma už skôr vylúčila, že príčinou výpadku bol takzvaný DDoS útok, ktorého cieľom je zahltiť sieť požiadavkami vyslanými súčasne z väčšieho množstva počítačov.

Podobne masívne problémy Facebook zažil v roku 2008, kedy ho ale používalo výrazne menej ľudí, zhruba 150 miliónov.