Print this page

Apple predstavil veľké novinky: novú TV aj spravodajskú službu a kreditnú kartu (VIDEO) Reprofoto youtube The Verge

Americká spoločnosť Apple dnes predstavila detaily svojej novej spravodajskej predplatiteľskej služby Apple News Plus, hernej predplatiteľskej služby Apple Arcade a nové kreditné karty. Spoločnosť tiež plánuje spustiť novú videoslužbu, ktorá by mala konkurovať Netflix, Amazonu a káblovej televízii.

 

Spravodajská služba bude stáť desať dolárov mesačne a bude zahŕňať zhruba 300 časopisov a niekoľko veľkých novín, vrátane The Wall Street Journal a Los Angeles Times. Apple uviedol, že inzerenti nebudú sledovať čitateľa vnútri aplikácie. To je rozdiel od Facebooku a Googlu, ktoré sú tiež veľkými internetovými spravodajskými centrami.

Spoločnosť bude mať takisto vlastnú kreditnú kartu MasterCard s názvom Apple Card. Karta v sebe bude mať zahrnuté mapy Applu, ktoré budú ukazovať užívateľom, kde utrácajú peniaze. Apple súčasne dodal, že on nebude vedieť, kde používatelia utrácajú. Karta bude bez poplatkov a ponúkne cash back, teda vrátenie peňazí z každého nákupu, vo výške dvoch percent. Do konca roka by mala byť dostupná vo viac ako 40 krajinách.

 

Od tohtoročnej jesene chce Apple vo viac než 150 krajinách ponúknuť hernú predplatiteľskú službu Apple Arcade pre mobilné prístroje, stolové počítače a ďalšie prístroje v domácnosti. Apple uviedol, že spolupracuje s firmami Walt Disney, Sega a Annapurna Interactive na novej hernej službe, ktorá ponúkne viac ako 100 titulov a bude dostupná v obchode App Store.

Televízna služba Apple TV Plus by mala prinášať pôvodnú tvorbu, a to ako zábavné relácie, tak filmy. Firma si na predstavenie novej služby pozvala hollywoodske celebrity Steva Carella, Reese Witherspoona a Jennifer Aniston.

Analytici však varujú, že Apple prichádza na tento trh príliš neskoro. Konkurenčná služba Netflix má už 139 miliónov predplatiteľov po celom svete a podobné služby ponúka alebo sa chystá ponúkať mnoho ďalších firiem. S myšlienkou vlastnej silnej televízie sa pohrával už spoluzakladateľ spoločnosti Steve Jobs, nestihol ju však dokončiť do svojej smrti v roku 2011. Jeho nástupca, súčasný generálny riaditeľ Tim Cook, vytváral scenár pre novú službu takmer osem rokov.

Hlavnou značkou a hlavným zdrojom zisku Applu je iPhone, jeho predaj však začal klesať. Firma preto hľadá nové zdroje rastu a rozhodla sa expandovať v oblasti digitálnych služieb za predplatné. Príjmy firmy v segmente služieb vlani stúpli o 24 percent na 37,1 miliardy USD. Na celkových príjmoch firmy sa tento sektor podieľal približne 14 percentami, napísali agentúry AP a Reuters.