Print this page

Po krvavom útoku facebook zváži obmedzenia živého vysielania Youtube/Guardian News

Spoločnosť Facebook zváži možnosti obmedzenia živého vysielania na svojej sociálnej sieti. S odvolaním sa na oznámenie prevádzkovej riaditeľky firmy Sheryl Sandbergovej o tom dnes informoval spravodajský server BBC.

 

Firma tak reaguje na nedávnu streľbu v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, ktorú útočník nahrával a vysielal v priamom prenose. Pri teroristickom útoku zahynulo 50 ľudí.

Spoločnosť zvažuje, že obmedzí možnosti vysielať v priamom prenose napríklad pre tých, ktorí v minulosti porušili pravidlá užívania sociálne siete.

Podľa BBC sedemnásťminutové video malo na facebooku 4000 zhliadnutí predtým, ako bolo odstránené. Prevádzkovatelia sociálnych sietí mali s jeho odstránením značné ťažkosti. Originál bol síce z facebooku stiahnutý 12 minút po ukončení živého vysielania, video sa ale v editovanej podobe šírilo ďalej internetom. Podľa BBC mal záznam v deň útoku viac ako 1,5 milióna kópií, objavil sa tiež na platforme Instagram a Youtube.

Odporúčame aj: Minister vyzýva sociálne siete, aby dôraznejšie mazali radikálne príspevky

Na Novom Zélande bolo šírenie a držanie záznamu masakru klasifikované ako trestný čin.

"Mnohí z vás sa oprávnene pýtali, ako online príspevky platformy, ako je facebook, mohli byť zneužité na šírenie hrozného záznamu útoku... Vypočuli sme žiadosti, že musíme robiť viac - a súhlasíme," napísala Sandbergová v otvorenom liste, ktorý dnes zverejnil novozélandský denník New Zealand Herald.