Print this page

Mobil za volantom bez rizika. Aplikácie Android Auto a Apple CarPlay chránia vodičov Foto: 4ka

Hoci počet tragických dopravných nehôd na Slovensku dlhodobo klesá, vlani na našich cestách napriek tomu zomrelo až 229 osôb. Podľa niektorých odborníkov sú za poklesom týchto čísel modernejšie a bezpečnejšie autá, keďže podobný trend môžeme sledovať v takmer všetkých krajinách Európskej únie.

 

Počet samotných stretov a kolízií naopak zostáva približne rovnaký. Policajné štatistiky za poslednú dekádu hlásia okolo 13-14 tisíc dopravných nehôd ročne. Za niektoré môže vysoká rýchlosť, za iné nepozornosť či ťukanie do mobilného telefónu.

Počet dopravných nehôd v SR - zdroj: PZSR

Pri podozrivo kľučkujúcich autách či zmeškaných odjazdoch z križovatiek na zelenú ste určite aj vy často videli vodičov, ktorí namiesto pred seba hľadia na displej.

Chatovanie a SMS-ky sú väčším problémom než telefonovanie

Je jednoduché povedať, že mobil za volant nepatrí a na telefonovanie možno využiť zabudované handsfree. Skutočnosť je ale taká, že viac pozornosti odpútavajú notifikácie, chatovacie aplikácie a surfovanie na internete. Najmä pri státí v dopravných zápchach je ťažké odolať pohnútke odpovedať na urgentný mail, či odpísať kamarátom na večerné plány.

Výrobcovia smarfónov a áut preto reagujú. Vo výbave aj tých lacnejších áut sa začínajú objavovať informačné systémy a autorádiá, ktoré podporujú technológie Android Auto a Apple CarPlay. Ako napovedá názov, jedna z nich pracuje s Androidom a druhú využijete, ak máte iPhone.

Chatovanie za volantom   Foto: 4ka

Funguje to jednoducho. Váš smartfón pripojíte káblom do USB portu v palubnej doske a veľký stredový displej začne zrkadliť všetky informácie z vášho mobilu.

Uvidíte pokyny z navigácie, prepínanie skladieb a tiež najdôležitejšie správy. Nevyhnutné úkony potom zvládnete dotykom, cez hlasové pokyny, tlačidlami na volante alebo priamo na stredovej konzole. Tie odpútavajú pozornosť výrazne menej.

Displej telefónu môže zostať zhasnutý, aby vás nelákalo po ňom siahnuť. Netreba pripomínať, že batéria mobilu sa celý čas nabíja. Po vystúpení z auta tak bude mobil vždy naplno pripravený.

Najväčším príspevkom k bezpečnosti bude nepochybne zrkadlenie navigácie, ktorá vás dokáže naviesť mimo kritických úsekov podľa aktuálnych údajov aj v rannej dopravnej špičke a prispieva tak k väčšej pohode vodiča.

Aplikácie Apple CarPlay aj Android Auto sú plne kompatibilné s Google Maps aj Waze, pričom hlasové pokyny idú priamo do reproduktorov v aute. Malým háčikom je len to, že Android Auto zatiaľ v slovenskej verzii obchodu Google Play nenájdete. Používatelia však hlásia, že ju stačí stiahnuť z iných bezpečných zdrojov.

Podpora týchto systémov nechýba ani v modeloch najpredávanejších značiek u nás, ako sú Škoda, Volkswagen, Seat, Citroën či Peugeot. Ako investícia do pohodlia a bezpečnosti určite stoja na zváženie.

Nezabudnite, že navigácia v mobile vám poskytuje užívateľsky príjemnejšiu alternatívu k často kostrbatým mapovým podkladom od výrobcu s problematickou aktualizáciou.

Bezpečne na cestách so 4kou

Telefónu na stiahnutie najnovších údajov o situácii na cestách postačí ľubovoľný dátový balík. Dostatok dát ale aj voľných minút a SMS-iek doma a v celom Európskom hospodárskom priestore môžete mať vďaka novým paušálom SLOBODA už od 5 € mesačne.

Pre tých náročnejších máme nový paušál SLOBODA NEKONEČNO + za 20 € mesačne s nekonečnými MIN/SMS v celom Európskom hospodárskom priestore aj nekonečnými 4G dátami.

No a pokiaľ sa nechcete obmedzovať v aute ani mimo neho, odporúčame vám nový paušál SLOBODA DÁTA s neobmedzenými 4G dátami za 12 € mesačne. Teraz ho môžete získať na prvý mesiac úplne zadarmo pri objednaní cez e-shop s novou SIM kartou.