Print this page

PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente Foto: EP

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

 

Štvrtá projekcia možného zloženia budúceho Európskeho parlamentu je založená na vnútroštátnych prieskumoch zverejnených v 28 členských štátoch pred 15. aprílom 2019, informuje Kancelária EP na Slovensku. Nové dáta sú založené aj na samostatných prieskumoch z 21 členských štátov, ktoré sa týkajú priamo volieb do EP.

"Nakoľko nie je možné predpovedať počet a zloženie politických skupín v povolebnom Európskom parlamente, projekcie rozdelenia mandátov v budúcom pléne sa zakladajú na štruktúre súčasného EP. Naznačujú teda, ako sa volebné preferencie - na základe aktuálnych prieskumov - premietnu do súčasnej politickej štruktúry Európskeho parlamentu," inforrmuje Kancelária EP na Slovensku.

Odporúčame aj: Európsky parlament spustil interaktívnu stránku k eurovoľbám


Údaje z predchádzajúcej projekcie publikovanej 29. marca boli aktualizované tak, aby zahŕňali aj dáta zo Spojeného kráľovstva a umožnili tak porovnanie s novými výsledkami založenými na scenári, podľa ktorého sa májových volieb do EP zúčastnia aj britskí občania.

 

Údaje zozbierala pre Európsky parlament spoločnosť Kantar Public.

Výsledky jednotlivých politických strán sú premietané do výsledkov existujúcich politických skupín (poslaneckých klubov) v EP iba za predpokladu, že daná vnútroštátna strana je pridružená k jednej z európskych politických strán. Všetky nové politické strany a hnutia, ktoré zatiaľ k príslušnosti k žiadnej európskej politickej strane nedeklarovali, sú zaradené do kategórie „ďalší‟ (other).

Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia v dňoch 23. - 26. mája.

Článok vznikol na základe spolupráce Omediach.com a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.