Print this page

Môcť zaplatiť hodinkami? Žiaden problém. Vitaj, Garmin Pay a Fitbit Pay Foto: 365.bank

Je to vonku! Konečne sa s vami môžeme podeliť o super správu. Máme novinku pre všetkých nadšencov dnešných technológií. Naša 365.bank spúšťa Fitbit Pay a Garmin Pay, vďaka ktorým môžete začať platiť hodinkami.

 

Nebolo to tak dávno, keď som si kupovala moje posledné smart hodinky. Spolu s kolegyňou Maťkou sme dlhšie vyberali, prehodnocovali, aby sme zvolili také, ktoré nám budú najviac vyhovovať a spĺňať naše (nemalé) nároky na dizajn. Nakoniec nám náš výber odobrila aj Linda, ďalšia kolegyňa, ktorá ich už používala dlhšie. A tak sa nám podarilo vytvoriť slušné 365.smart watch kombo (rozumej rovnaký typ hodiniek, rovnaká farba, ešte aj my sa podobáme . Dokonca sme v tom čase už tušili, že čoskoro nimi budeme môcť platiť a aj preto naša „smart hodinková“ obsesia začala slušne prekvitať...

... a vyvrcholila približne pred mesiacom, keď sme sa všetky tri pustili do testovania. Aj spolu s ostatnými kolegami, ktorí majú Garmin a Fitbit, sme platili, platili a platili. Super pocit, keď sa platenie stalo nielen prostriedkom na získanie nákupu, ale rovno jeho cieľom. A stretávali sme sa s veľmi pozitívnymi reakciami predajcov. Od tých v duchu „to som ešte nevidela“ až po tie, že „Konečne to máme aj na Slovensku.“ Môcť zaplatiť hodinkami, bez hotovosti, mobilu alebo bez karty je oslobodzujúce a tiež sexi!

A funguje to veľmi jednoducho. Potrebujete na to hodinky Garmin alebo Fitbit (treba sa zamerať na modely podporujúce technológiu NFC) a aktivovať si službu Garmin Pay alebo Fitbit Pay:

- pokiaľ máte Garmin, stiahnite si appku Garmin Connect a prihláste sa do nej,
- v pravom dolnom roku ťuknite na tlačidlo „Viac“ a potom na „Zariadenia“,
- vyberte typ zariadenia, ktoré máte, a zadajte 4-miestne heslo na potvrdzovanie platieb,
- prepíšte údaje zo svojej 365 platobnej karty do aplikácie (číslo karty, dátum jej exspirácie a CVC kód),
- na záver ešte potvrďte verifikačným SMS kódom (alebo cez našu infolinku) a môžete začať platiť.

V prípade, že máte zariadenia Fitbit, postup je podobný:

- najskôr stiahne si appku Fitbit a prihláste sa do nej,
- v pravom hornom rohu ťuknite na „Account“ a zvoľte požadované zariadenie,
- vyberte možnosť „Wallet“ a zadajte 4-miestne heslo,
- cez tlačidlo plus v pravom hornom rohu vyplňte údaje zo svojej karty – číslo karty, dátum jej exspirácie a CVC kód),
- potom ešte overte cez verifikačný SMS kód (alebo cez našu infolinku) a je to.

 

Aj samotné platenie je veľmi jednoduché a rýchle. Predtým, než idete zaplatiť, dlhšie podržíte tlačidlo na hodinkách (na Garminoch ešte ťuknete na ikonku peňaženky), zadáte 4-miestny kód (netreba pri každej platbe, ale len raz za 24 hodín, resp. ak ste mali medzitým hodiny dole z ruky) a hodinky priložíte k POS terminálu. O úspešnosti transakcie dostanete signál priamo na hodinkách, ako aj na termináli. Platiť pritom môžete aj v offline režime. Takto spravíte až desať platieb. Pred jedenástou si len opätovne zosynchronizujete appku s hodinami a môžete spraviť ďalších 10 platieb.

Určite si poviete, že všetko super, ale čo bezpečnosť. Tak hlavne na to mysleli kolegovia z Garminu a z Fitbitu pri navrhovaní tejto služby. Platenie hodinkami je dokonca bezpečnejšie než bezkontaktné platby klasickou platobnou kartou. Prvý dôvod je ten, že pri tzv. tokenizácii karty (t. j. pri pridávaní číselných údajov z karty) sa do aplikácie, resp. do hodiniek neukladajú skutočné údaje na karte, ale vytvára sa jedinečné číslo digitálnej, resp. virtuálnej karty. To v praxi znamená, že pri platení sa obchodníkovi neodosielajú údaje z fyzickej karty, ale tie z virtuálneho „dvojčaťa“.

Po druhé platby sú (ako som spomínala vyššie) zabezpečené číselným kódom, ktorý slúži na ich autorizáciu počas 24 hodín od jeho posledného zadávania, resp. do okamihu, kým si hodinky nedáte z ruky dolu. A po tretie pred platením musíte na hodinkách vždy stlačiť tlačidlo, aby sa nimi dalo zaplatiť. (Teda nestane sa vám, že sa niekto bude snažiť „zoskenovať“ vám peniaze z hodiniek napríklad niekde v MHD a pod).

Garmin Pay a Fitbit Pay je určite skvelá správa pre všetkých fajnšmekrov bezkontaktných platieb, fanúšikov Google Pay a čakateľov na Apple Pay. Platiť hodinkami môžu začať pokojne aj oddnes. Stačí len založiť si účet v 365 banke, zaobstarať si hodinky Garmin alebo Fitbit a nech sa páči. Dokonca si budú môcť naši klienti uplatniť aj zľavy. Konkrétne 15 % na Fitbit a 30 % na Garmin. Viac info sa dočítate na samostatnej podstránke alebo na webe v časti „FAQ“ – Peniaze s5. Tak čo, už viete, ako zaplatíte svoj najbližší nákup? Ja v tom mám jasno.

Viac o zľavách.