Print this page

Hitom na ruskom Instagrame sú fotky pri tyrkysovom jazere, v skutočnosti ide o toxickú nádrž (FOTO) Instagram tweezer_nsk

Ruskí instagrameri sa schádzajú k tyrkysovému jazierku na Sibíri, aby si tam urobili netradičné fotografie. Tým jazerom je ale v skutočnosti nádrž na odpad z uhoľnej elektrárne a kúpanie v nej môže vyvolať silnú alergickú reakciu.

 

Napísal to spravodajský server BBC.

Nádrž vyzerá ako tropické jazierko, preto si vyslúžila prezývku Novosibirske Maledivy. Dôvod krásneho sfarbenie ale už tak potešujúci nie je - vo vode sú oxidy kovov a iné splodiny.

Spoločnosť, ktorá elektráreň spravuje, preto vyzvala návštevníkov, aby sa k vode nepribližovali. Zdá sa však, že varovanie len zvýšilo záujem zaobstarať si na mieste selfie.

"Jasné, nie je to Černobyľ, ale stále je to nebezpečné," napísala na sociálnych sieťach jedna užívateľka a k príspevku pripojila fotografiu, na ktorej leží na brehu nádrže. Iný používateľ zdieľal fotografiu, ako odpočíva na nafukovacom jednorožcovi.

"Vôbec to tu nie je nebezpečné. Druhý deň ráno mi trochu sčervenali nohy a asi dva dni svrbeli, potom to ale prestalo. Čo by ste ale pre takéto fotky neurobili?" napísal žartom ďalší z užívateľov. "Tá voda chutí trochu kyslo," doplnil.

Leo Alexej dokonca venoval nádrži stránku na Instagramu. V rozhovore s BBC povedal, že na mieste bol štyrikrát, ale do vody neliezol. "Neodporúčajú sa tej vody dotýkať. Môže to vyvolať alergickú reakciu," povedal.

Spoločnosť, ktorá elektráreň spravuje, dôrazne varovala návštevníkov, aby v nádrži neplávali. Nielenže sú vo vode škodlivé látky, hrozí tiež, že by sa prípadný plavec zaboril do popolavého bahna a nedostal sa von.