Print this page

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky? Foto: Swan

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

 

Zlodejov môže odstrašiť už pár kúskov techniky. Veď dovolenku si predsa najlepšie užijete s istotou, že je vo vašom byte všetko v poriadku.

Ak sa svieti, musí byť niekto doma! (od 5 eur vyššie)

Starý trik s milými susedmi, ktorí vám občas vyberú schránku, polejú kvety a prípadne večer rozsvietia svetlá, asi poznáte. No minimálne to posledné zvládnete aj bez toho, aby k vám ktokoľvek chodil.

Jednoduché mechanické spínacie zásuvky s časovačom zoženiete už za menej než desať eur. Stačí do nich pripojiť lampu a tá sa v nastavenom čase rozsvieti alebo zhasne.

Smart zásuvka

Je to na vás málo high-tech? Drahšie verzie s displejom majú disponujú aj náhodnými časmi spínania a tie s Wi-Fi dokonca môžete ovládať cez internet!

S kamerou vidíte do svojej obývačky stále (od 40 eur)

Relatívne lacným pomocníkom sú IP kamery pripojené na domáci router a internet. Neustále sledujú dianie u vás doma a v prípade, že zaznamenajú pohyb, vedia na váš stovky kilometrov vzdialený smartfón poslať notifikáciu. Vďaka jednoduchej aplikácii sa potom na kameru kedykoľvek pripojíte a skontrolujete, čo sa deje.

Lepšie vybavené kamery majú aj nahrávanie na pamäťovú microSD kartu alebo do cloudu, kde tvár zlodejov zostane aj v prípade, že si takéhoto strážcu zoberú so sebou.

IP kamery

Siahnuť môžete aj po externých kamerách sledujúcich záhradu alebo aspoň lacných maketách. Pripojené síce nebudú nikde, no zlodeji to vedieť nemusia a vášmu domu sa radšej vyhnú.

Smart zvonček, senzory na okno alebo jednoduchý alarm

Zvonček s kamerou sa v čase vašej neprítomnosti môže zdať ako nezmysel - predsa len, návštevám aj tak nikto neotvorí. Avšak v prípade, že by zlodeji chceli týmto spôsobom skontrolovať, či ste doma, získate predstavu o tvári, ktorá to skúšala.

Smart zvonček s kamerou

Lepšie vybavené produkty vás s osobou za dverami spoja cez mobil a videohovor.

Porozmýšľať môžete tiež nad dômyselnejšie navrhnutými bezpečnostnými systémami. Malé magnetky na oknách spoznajú vniknutie cez balkónové dvere a pohybový senzor môže okamžite spustiť poriadne hlasnú sirénu, ktorá zmobilizuje všetkých susedov.

Fibaro

obr: Fibaro.com / Swann.com

Pozor tiež na oheň a vodu

Nepríjemnosti vám ale nemusí spôsobiť len neželaná návšteva. Prasknutá hadica od umývačky riadu alebo otvorený prívod k práčke môžu vytopiť vás aj susedov. No a problémom môže byť aj požiar.

Oba tieto živly viete skrotiť s pomocou rôznych smart home senzorov a je len na vás, koľko ste ochotný do podobného zabezpečenia investovať. Riešenia v rádoch desiatok eur spustia alarm v rámci bytu, na spojenie s Wi-Fi a upozorňovanie na diaľku si pripravte trojciferné sumy.

Nest

Stačí spoľahlivý internet u vás doma

Drahšie kamery, Wi-Fi spínacie zásuvky aj ostatné inteligentné senzory môžete vďaka pripojeniu na internet spravovať odkiaľkoľvek. Okrem mobilného pripojenia ale musíte byť online aj váš dom či byt.

SWAN ponúka rýchly optický internet už od 9,99 eur mesačne. Vďaka nemu ochránite svoju domácnosť počas dovolenky, ale získate tiež neobmedzený prístup k zábave, hrám a seriálom po vašom návrate.

K dispozícii sú aj výhodné balíky DUO kombinujúce internet a digitálnu TV s množstvom kanálov vo vysokom rozlíšení.