Print this page

Novinár bol zatknutý po tweete, ktorým urazil políciu Twitter @Prajdizan

Chorvátsky novinár spravodajského portálu Index.hr bol zatknutý a prepustený s pokutou za údajnú urážku chorvátskej polície na twitteri. Kvôli ďalšiemu vyjadreniu na tejto sociálnej sieti čelí obvineniu, že sa dotkol cítenia Chorvátov, informovali miestne médiá.

 

Novinár Gordan Duhaček bol zatknutý v pondelok na záhrebskom letisku, keď odlietal na zahraničnú cestu. Toho istého dňa bol prepustený s tým, že musí zaplatiť pokutu v prepočte zhruba 80 eur. Dôvodom zatknutia bol jeho tweet z minulého roku, v ktorom odsúdil údajné policajné násilie a použil akronym ACAB (All cops are bastards / Všetci policajti sú bastardi).

V ďalšom twitterovom príspevku v auguste ironicky premenoval chorvátsku vlasteneckú pieseň "Vilo Velebit" na "Govna Velebite". Cieľom podľa neho bolo upozorniť na problém znečistenia Plitvických jazier a jadranského pobrežia splaškami. Za to Duhaček čelí obvineniu, že urazil morálne cítenie občanov, a v nadchádzajúcich dňoch ho čaká verdikt súdu.

Minister vnútra Davor Božinović vysvetlil, že rodák z bosnianskeho Sarajeva Duhaček nebol zatknutý za svoje tweety, ale preto, že ignoroval predvolanie na políciu. Predvedený na súd bol tiež z toho dôvodu, že nemá v Chorvátsku trvalé bydlisko.

Novinár uviedol, že sa už v nedeľu hlásil v Záhrebe na polícii, ktorej oznámil svoje plány zahraničnej cesty. Dostal ubezpečenie, že sa môže prihlásiť až po svojom návrate. Napriek tomu bol deň potom zatknutý - podľa vysvetlenia polície preto, že sa nedeľná návšteva policajnej stanice neuskutočnila v pracovnej dobe.

Mimovládna organizácia Gong, ktorá sa zaoberá demokratickými procesmi, kritizovala zatknutie ako "neprijateľný tlak na novinárov" a "zásah do slobody médií". Počínanie polície odsúdila aj chorvátska liberálna a ľavicová opozícia.

Nesúhlas s postupom chorvátskych úradov dala najavo aj komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. "Zatknutie a pokutovanie chorvátskeho novinára Gordana Duhačeka za jeho príspevky na twitteri sú čistým zastrašovaním tlače. Vyzývam chorvátske úrady, aby chránili slobodu médií a vyhli sa neprimeranému tlaku na novinárov," napísala komisárka v reakcii na svojom twitterovom účte.