Print this page

Facebook vymazal desiatky nedôveryhodných a kontroverzných účtov Reprofoto Facebook

Spoločnosť Facebook odstránila zo svojej rovnomennej sociálne siete a tiež z Instagramu desiatky účtov a falošných stránok, ktorých autori sa snažili pokútne ovplyvniť názory Američanov na politiku pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami aj na svetové problémy.

Dnes to oznámila firma s tým, že aktivity navzájom previazaných sietí teraz zmazaných účtov mali pôvod v Iráne a v Rusku.

"Dnes sme odstránili 93 facebookových účtov, 17 stránok a štyri instagramové účty kvôli porušeniu našich pravidiel proti koordinovanému nehodnovernému správaniu. Táto aktivita pochádzala z Iránu a sústredila sa predovšetkým na USA a tiež na niekoľko frankofónnych komunít v Severnej Amerike," oznámil Facebook.

Spoločnosť vysvetlila, že osoby za zmazaným účtami a stránkami zneužívali prelomené aj falošné profily s cieľom vystupovať ako miestni. Ústrednými témami týchto účtov bolo regionálne politické spravodajstvo, ale aj geopolitické otázky, okrem iného vzťahy USA a Izraela, Palestíny či konflikt v Jemene.

"Odstránili sme tiež 50 instagramových účtov a jeden účet na facebooku, ktoré pochádzali z Ruska a ktoré boli zamerané predovšetkým na USA," uviedla spoločnosť Facebook s tým, že aktivita na týchto účtoch vykazovali známky činnosti ruskej Agentúry pre výskum internetu (AII), tzv. trollej farmy. Tú západní analytici označujú za hlavný nástroj Moskvy pre šírenie lživých správ a demagogickej propagandy.

Facebook dodal, že na oboch sociálnych sieťach vymazal tiež niekoľko desiatok účtov, ktoré boli prevádzkované z Iránu a ktoré mierili na latinskoamerické krajiny.