Print this page

Facebook spúšťa novú sekciu so správami, vydavateľom bude platiť (VIDEO) Foto: Facebook

Spoločnosť Facebook u niektorých používateľov žijúcich vo veľkých mestách v Spojených štátoch spustila v mobilnej aplikácii novú záložku, v ktorej sa im budú zobrazovať upozornenia na správy miestnych denníkov.

 

Facebook bude vydavateľským spoločnostiam za ich obsah platiť až milióny dolárov ročne. Podľa agentúry AP by mohlo ísť o významný krok k napraveniu pošramotených vzťahov amerického internetového obra so spravodajskými spoločnosťami.

Facebook vo vyjadrení uviedol, že chce novou funkciou prinášať užívateľom pôvodné a dôveryhodné miestne spravodajstvo. Za týmto účelom uzavrel zmluvu s asi 200 vydavateľstvami, medzi ktoré patria aj americké denníky ako The New York Times, The Washington Post, The Boston Globe či The Chicago Tribune. Mnoho používateľov na twitteri však Facebook kritizovali za to, že do zoznamu dôveryhodných spravodajských webov zahrnul aj server Breitbart News, mnohými považovaný za extrémistický a xenofóbny.

V aplikácii sa nebudú zobrazovať celé články, ale len titulky. Užívateľ bude po kliknutí na titulok presmerovaný buď na internetovú stránku vydavateľa, alebo do jeho aplikácie, ak ju má nainštalovanú v telefóne. Obsah si budú môcť prečítať len predplatitelia či tí užívatelia, ktorí neprekročili počet voľných článkov podľa podmienok jednotlivých vydavateľov.

Obsah správ bude pre každého užívateľa vyberať počítačový algoritmus, ktorý sleduje typ článkov, ktoré čitateľ vyhľadáva najviac. Užívatelia si tiež budú môcť zvoliť, aké správy či vydavateľa nechcú zobrazovať vôbec.

Okrem toho však bude tiež k dispozícii sekcia Dnešné správy, ktorá bude obsahovať články vybrané tímom "skúsených novinárov". Tí budú podľa Facebooku pracovať nezávisle a bez akýchkoľvek zásahov z vedenia spoločnosti. Vyberať budú najdôležitejšie správy, ktoré podľa nich spĺňajú zásady stanovené Facebookom. Medzi ne patrí vecnosť, rôznorodosť názorov, pôvodné spravodajstvo, uvádzanie predovšetkým neanonymných zdrojov alebo aktuálnosť.

Podľa agentúry AP by mohlo byť spustenie novej funkcie pre sociálnu sieť, ktorá dlhodobo zápasí s falošnými informáciami, dôležitým krokom. Facebook je tiež dlhodobo v konflikte s vydavateľmi, ktorým sa nepáči, že bezplatne zobrazuje titulky a úryvky správ, ktoré na sociálnej sieti zdieľajú jej užívatelia.

Facebook nezverejnil, koľko bude jednotlivým vydavateľom platiť, údajne pri veľkých tituloch to majú byť milióny dolárov ročne. Niektoré menšie lokálne noviny naopak nebudú od Facebooku dostávať nič. Denník The New York Times iniciatívu nazval "vítaným prvým krokom".

Facebook v roku 2018 stopol predchádzajúci pokus o sprostredkovanie správ, takzvaných "trendujúcich tém". Z konzervatívnej časti politického spektra sa totiž začali ozývať protesty proti údajnej politickej zaujatosti editorov Facebooku. Keď boli títo zamestnanci nahradení algoritmom, začali v sekcii rýchlo kolovať falošné správy. Facebook preto následne funkciu vypol úplne.