Print this page

Súd v Maroku odsúdil youtubera na štyri roky za urážku kráľa Ilustr.foto Omediach.com

Súd v Maroku dnes poslal na štyri roky do väzenia miestneho youtubera.

 

Podľa obžaloby muž vo svojom videu na sociálnych sieťach urazil kráľa, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na advokáta odsúdeného muža. V podobnom prípade bol takisto dnes zadržaný a obvinený marocký novinár a aktivista kvôli tweetu, v ktorom kritizoval iné rozhodnutie súdu.

Oba prípady sa objavili krátko na to, ako marocká organizácia pre ľudské práva zverejnila v júli svoju správu, v ktorej hovorí o "náraste porušovania ľudských práv a slobôd občanov" v krajine.

Youtubera Mohameda Sekkakího odsúdil súd v západomarockom meste Settat. Polícia muža, ktorého videá na internete mali zvyčajne viac ako 100.000 zhliadnutí, zadržala na začiatku decembra. Vtedy zverejnil video, v ktorom označil Maročanov za "oslov" a kritizoval marockého kráľa, ktorý je podľa marockej ústavy nedotknuteľný. Ako uviedol Sekkakího právnik, jeho klient sa proti verdiktu odvolá.

Youtuber bol odsúdený po tom, čo bol v krajine k ročnému väzeniu odsúdený aj rapper, ktorý podľa úradov "urazil verejného činiteľa". V meste Casablanca bol zase dnes zadržaný tridsaťtriročný novinár Umar Radio. Ten pred deviatimi mesiacmi zverejnil tweet, v ktorom kritizoval jedného zo sudcov.