Print this page

Pápež František: Keď ste s rodinou pri stole, vypnite telefóny a rozprávajte sa

Vypnite pri stole telefóny, rodina by spolu mala hovoriť, naliehal dnes na mladých veriacich zhromaždených na Svätopeterskom námestí pri príležitosti sviatku svätej rodiny pápež František.

 

Za vzor im v tom dával Ježiša, Máriu a Jozefa. Pripomenul tiež, že svätá rodina musela odísť do Egypta a vyzval k solidarite s tými rodinami, čo museli opustiť svoje domovy. Informoval o tom web talianskej televízie Sky TG24.

S ohľadom na sviatok svätej rodiny by sa mala "obnoviť komunikácia v rodine, komunikácia medzi rodičmi a deťmi, s prarodičmi," povedal František. "Uzavrieme tento rok v mieri a uprostred rodiny, v rozhovore jeden s druhým," vyzval pápež zhromaždených. Poukázal potom na to, že aj Ježiš, Mária a Jozef sa spolu "modlili a pracovali" a všetko spolu preberali.

"Kladiem si otázku, či vo vašej rodine spolu dokážete hovoriť, alebo či ste ako tie deti, čo pri jedálenskom stole všetky chatujú prostredníctvom mobilného telefónu. Vládne tam ticho ako na omši, nekomunikujú spolu," dodal František.

Svätá rodina, ktorá sa z Nazaretu musela vydať do Egypta "vyvoláva solidaritu ku všetkým rodinám na svete, ktoré museli odísť do vyhnanstva, vyvoláva solidaritu s tými, čo museli opustiť vlastnú krajinu kvôli útlaku, násiliu či vojne", povedal František.

Pripomenul tiež obete sobotňajšieho teroristického útoku v somálskej metropole Mogadišo, kde v dôsledku explózie pri bezpečnostnom kontrolnom stanovišti zomrelo najmenej 78 ľudí a stovka ďalších bola ranená.