Print this page

Chystáte sa na lyžovačku? Toto sú aplikácie, ktoré by vám v mobile nemali chýbať

V nížinách a hlavne na západe Slovenska je táto zima naozaj mierna. V Tatrách alebo v susednom Rakúsku však sneh nechýba a lyžiarske vleky bežia na plné obrátky.

 

Pár jednoduchých aplikácií pre Android či iOS vám môže pomôcť s výberom správneho strediska, vhodného dátumu aj bezpečným návratom domov. Stiahnite si ich ešte pred cestou.

OneTheSnow - info o každom stredisku v Európe

Údajne najobľúbenejšia “zimná” aplikácia nedávno prešla výraznou zmenou svojho dizajnu. Nový vzhľad každého nepoteší, stále však obsahuje informácie o vyše 2 000 najobľúbenejších strediskách.

Ľahko zistíte, aké je v nich práve počasie a výška snehovej pokrývky. Potešia aj informácie o prevádzkových časoch vlekov a recenzie ostatných návštevníkov. Vďaka nim zistíte, či sa vám výlet na dané miesto oplatí, alebo nie.

Cez trochu nepraktické vysúvacie ponuky sa dá dostať aj k cenám skipassov, tlačidlu pre ich kúpu online a živým kamerám z každého strediska.

OnTheSnow na stiahnutie pre Android alebo iOS.

iSKI Slovakia alebo iSKI Austria - všetko ako na dlani

Prakticky to isté, no v prehľadnejšom a ľahšie ovládateľnom balení ponúka aplikácia iSKI. V obchodoch Google Play a App Store nájdete samostatné verzie pre Slovensko, Rakúsko, Česko a ďalšie krajiny.

Údajov je možno trochu menej, no čo viac ako výšku snehu, otváracích hodín, cien a mapky stredísk zobrazených po jednom ťuknutí potrebujete?

iSKI na stiahnutie pre Android alebo iOS.

Endomondo alebo akákoľvek fitness apka. Pre lepší pocit z jazdy

V oboch obchodoch s aplikáciami je množstvo lyžiarskych “trackerov”, teda aplikácií, ktoré podľa GPS v smartfóne vedia zaznamenať to, koľko kilometrov ste hore-dolu po kopci za celý deň najazdili. Môže to byť veľmi zaujímavý údaj pri nenápadnom vychvaľovaní sa na sociálnych sieťach.

Niekoľko ich môžete skúsiť aj sami, no stávkou na istotu bude overené Endomondo, Strava alebo Runtastic, ktoré na záznam lyžovania ľahko prepnete.

Horská záchranná služba pre prípad núdze

Dovolenka má znamenať relax, ale telefón doma v žiadnom prípade nezabúdajte. Hory sú nebezpečné a v Tatrách už bolo niekoľko lavín aj túto sezónu.

Apka našich horských záchranárov vám ponúkne informácie o aktuálne hroziacom nebezpečenstve a v prípade problémov zaistí rýchly kontakt aj s odoslaním vašej presnej polohy podľa GPS.

Pre iOS tento pomocník, bohužiaľ, dostupný nie je. Treba si teda pamätať číslo 18 300, prípadne pri extrémnych športoch mimo zjazdoviek použiť aspoň aplikáciu Snow Safe, kde informácie o lavínovom nebezpečenstve nájdete tiež.

Horská záchranná služba na stiahnutie pre Android.

Waze - aby ste bezpečne dorazili do strediska aj domov

Ak pôjdete lyžovať autom, určite si do držiaka na prístrojovke vložte mobil so zapnutou navigáciou Waze.

Urobte tak aj v prípade, že cestu dobre poznáte. Waze totiž zobrazuje aj aktuálne informácie o policajných hliadkach, radaroch, nehodách a poľadovici, ktorú nahlásia ostatní vodiči.

Spolu s celou rodinou sa tak poveziete bezpečnejšie.

Waze na stiahnutie pre Android alebo iOS.

Nezabudnite na mobilné dáta

Pamätajte tiež na spoľahlivé spojenie a dáta pre váš mobil, na ktorom všetky aplikácie pobežia. Nový paušál SLOBODA 100 + vám ponúka 11 GB dát využiteľných kdekoľvek na Slovensku len za 8 eur mesačne.

Až 2,43 GB dát môžete využiť aj v zahraničí v rámci EÚ, o internet teda nebudete ukrátení ani v prípade, že sa rozhodnete lyžovať napríklad v Rakúsku.