Print this page

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú Reprofoto youtube Ginn

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

"KS v Bratislave 22. januára 2020 na neverejnom zasadnutí senátu rozhodol tak, že zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Bratislava I zo 16. decembra 2019 v celom rozsahu," priblížil podľa TA3 Adamčiak. Väzbu súd nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka . KS dvojici uložil "zákaz uverejňovať prostredníctvom webu, televízie, prípadne akéhokoľvek iného komunikačného prostriedku, príspevky vo forme obrazových, zvukových a obrazovo-zvukových diel, ktoré sú výsledkom vlastnej tvorby obvinených, ako aj zdržať sa osobných prejavov adresovaných verejnosti".

Súd im zakázal tvorbu takýchto záznamov vo verejne dostupných objektoch a na verejných priestranstvách. Rovnako nesmú vedome participovať na tvorbe takýchto diel vytvorených inými subjektami.

Dnes ich bol navštíviť predseda strany Vlasť Štefan Harabin.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho obvinil za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Dvojica zverejňovala rôzne nenávistné youtubové videá, v ktorých politikom, novinárom a iným osobnostiam verejného života vulgárne nadávala či sa vyhrážala smrťou, pričom v rukách držali kovové roxorové tyče.

Ešte v polovici decembra rozhodol Okresný súd Bratislava o vzatí do väzby. Predseda Okresného súdu v Bratislave Ján Golian zverejnil rozsudok, v ktorom uviedol dôvody, prečo dvojicu vzal do väzby.

Odporúčame aj: Súd nariadil Martinovi Daňovi zmazať nenávistné a vulgárne videá o Monike Tódovej

V rozhodnutí sa spomína celkovo jedenásť prečinov. Podľa uznesenia boli splnené formálne i materiálne podmienky väzby a sú jednoznačne dané a naplnené. „Podľa Trestného zákonníka sa pre­či­nu vý­tr­žníc­tva do­pus­tí pá­cha­teľ, kto­rý slov­ne ale­bo fy­zic­ky, ve­rej­ne ale­bo na mies­te ve­rej­nos­ti prís­tup­nom hru­bej nes­luš­nos­ti ale­bo vý­tr­žnos­ti tým, že na­pad­ne iné­ho,“ píše sa v uznesení. Súd v tom­to sme­re kon­šta­tu­je, že je trest­ný čin spá­cha­ný ve­rej­ne, ak je do­ko­na­ný ob­sa­hom tla­čo­vi­ny ale­bo roz­ši­ro­va­ním spi­su, fil­mom, roz­hla­som, te­le­ví­ziou, pou­ži­tím po­čí­ta­čo­vej sie­te ale­bo iným ob­dob­ne účin­ným spô­so­bom.

Vasky a Daňo sa okrem iného podľa súdu dopustili svojím konaním aj hrubej neslušnosti. „Súd kon­šta­tu­je, že v tom­to sme­re nie je mož­né po­su­dzo­vať len slov­né vy­jad­re­nie skut­kov, ale je pot­reb­né zoh­ľad­niť cel­ko­vý pre­jav ob­vi­ne­ných (te­da ver­bál­ny, mi­mic­ký, ne­ver­bál­ny, ako aj po­hy­bo­vé vy­jad­re­nie “ná­zo­ru”), kto­rý sme­ru­je vo­či kon­krét­nym oso­bám,“ píše sa v uznesení, ktoré zverejnil web právnelisty.sk. 

Ob­vi­ne­ní sa podľa neho vo ver­bál­nom vy­jad­re­ní ne­vyh­li ani naj­hrub­ším vul­ga­riz­mom, ke­dy vo svo­jom vy­sie­la­ní pou­ží­va­jú vý­ra­zy ako ”po­j**a­ný, vy­j**a­ný, p**a, p**o­vi­ny, ko**t…,” pri­čom uve­de­né ver­bál­ne vý­ra­zy je mož­né po­va­žo­vať za hru­bú ver­bál­nu nes­luš­nosť. "Roz­hod­ne neob­sto­jí ob­ra­na ob­vi­ne­ných, že pred­met­né úto­ky ne­bo­li vo­či kon­krét­nym oso­bám, pre­to­že z do­te­raz za­bez­pe­če­ných dô­ka­zov jed­noz­nač­ne vy­plý­va, že pred­met­ný­mi vý­raz­mi sú na­pá­da­né kon­krét­ne oso­by (poš­ko­de­ní) vo­či kon­krét­nym oso­bám vy­ko­ná­va­li ne­ver­bál­ne ges­tá pros­tred­níc­tvom roxoro­vých ty­čí, k čo­mu dopĺňa­li nie oje­di­ne­le verbálne vyjadrenie o vy­tl­če­ní moz­gu z hláv kon­krét­nych poš­ko­de­ných, po kto­rých bu­de strie­kať mo­zog vša­de, smr­ti do­siah­nu­tej roxoro­vou ty­čou,“ píše sa v uznesení. 

Začiatkom januára Okresný súd Bratislava II nariadil Daňovi ako neodkladné opatrenie, aby odstránil niekoľko videí, v ktorých útočí na redaktorku Denníka N Moniku Tódovú.