Print this page

Toto tu pred 10 rokmi nebolo! Čo priniesli moderné trendy a rýchly domáci internet? Foto Swan

Rok 2020 nám odštartoval novú dekádu, v ktorej sa určite máme na čo tešiť. Prídu ďalšie technologické novinky a svet domácej zábavy sa opäť poriadne zmení. 

 

Čo však priniesla tá predošlá? Pozrime sa na najvýraznejšie trendy, ktoré ste medzi rokmi 2010 - 2019 možno minuli. 

Nástup Netflixu, Spotify a ďalších streamovacích služieb

Písal sa rok 2016 a Netflix oznámil rozšírenie svojho pôsobiska o ďalších 150 krajín, medzi ktorými nechýbalo ani Slovensko. Dnes už si už môžeme vyberať z desiatok filmov a seriálov s českým dabingom alebo aspoň českými titulkami, takže nelegálne sťahovanie filmov z pochybných úložísk už nedáva žiadny zmysel. 

Koniec-koncov, veľa z nich pred pár mesiacmi aj ukončilo svoju činnosť. 

Netflix

Od roku 2013 takto na našom území funguje Spotify, ktoré pre zmenu uľahčilo hľadanie a púšťanie dobre akejkoľvek hudby. K dnešnému dňu služba hlási 30 miliónov piesní, čo je oveľa viac, než by ktokoľvek mohol mať vo svojej celoživotnej zbierke CD-čiek. 

Najvyššia cena za Spotify je pritom len 5,99 eur mesačne a pri rodinnom predplatnom sa dá ešte ušetriť. Netflix je drahší, začína na 7,99 eur v základnom rozlíšení. 

Spotify

Herné konzoly chytajú druhý dych 

Vďaka posledným generáciám Xboxu One X a Playstationu 4 začalo dávať zmysel aj hranie mimo počítačov. Tie sú drahé, zaberajú veľa miesta a spravovanie ich softvéru vyžaduje určitú dávku technických zručností. 

Konzoly oproti tomu prinášajú pohodlie, možnosť rozvaliť sa na gauči a hrať na televízore s obrovskou uhlopriečkou. Spustia pritom všetky najnovšie hry a pri troche šikovnosti za ne nemusíte minúť ani veľa peňazí.

Napríklad Microsoft totiž spustil Netflix pre hry - vďaka jeho GamePassu hráte všetko vo virtuálnej knižnici, kým si platíte predplatné. 

Xbox Game Pass

Rýchly internet už naozaj takmer všade

Lenže aj samotný internet bol ešte pred pár rokmi poriadnym kameňom úrazu, obzvlášť, ak ste bývali mimo veľkých miest.

V mnohých obciach na Slovensku tento problém vyriešil SWAN, keďže začal ponúkať domáci LTE internet TO.doma už od 9,99 eur mesačne. Nepotrebuje optické káble, preto je dostupný aj tam, kde by to s klasickým internetom nešlo a o telefónnej linke obyvatelia ani nechyrovali.

Internet ale lámal hranice aj v maximálnych rýchlostiach, veď 4K videá na YouTube a všetky tie online hry si žiadajú svoje. Dobový článok z roku 2013 hovorí, že v slovenských domácnostiach vtedy internet zvykol bežať rýchlosťou 19,32 Mbit/s. SWAN už dnes ponúka aj 100 Mbit/s pripojenie so svojím LTE internetom. 

Spoľahlivé a bezpečné pripojenie, ktoré zvládne veľa vecí naraz

Slováci sa za posledných 10 rokov naučili internetu dôverovať. Neboja sa internetbankingu, nakupovania na internete, ani smart hračiek, ktoré spravia ich domácnosť pohodnejšou a modernejšou.

Doma stačí bežný Wi-Fi router a vo svojej obývačke si už môžete začať budovať pohodlie ako vystrihnuté so sci-fi filmov. 

Inteligentný vysávač, ktorý povysáva, kým nie ste doma a na mobil vám pošle hlásenie, keď je všetko hotové? Smart reproduktory púšťajúce hudbu alebo obľúbené podcasty na povel? Alebo diaľkovo ovládané zásuvky, žiarovky a termostaty? To všetko je už realitou!

Smart domácnosť

Zostáva nám len tešiť sa, čo prinesú ďalšie mesiace.