Print this page

Aby si sa z toho nezložil! Skladacie displeje ako budúcnosť prenosnej komunikácie? Foto: Samsung

Aký je rozdiel medzi tohtoročným iPhone 11 a o dve či tri generácie starším mobilom? A čo tablety alebo notebooky? Ak sa vám zdá, že dizajn našich technologických hračiek zostáva už príliš dlho rovnaký, možno máte pravdu.

Veľké firmy sa však konečne začínajú prebúdzať z dlhého spánku. V nasledujúcich mesiacoch sa môžete tešiť na novinky, aké doteraz používali iba hlavní hrdinovia v sci-fi filmoch z budúcnosti!

Zaujímavé, ani zďaleka však nie jednoduché

Hovoríme o zariadeniach s ohybnými displejmi. Vývoj ťahajú hlavne kórejské firmy Samsung a Huawei. Už vo februári 2019 sme prvýkrát videli ich skladacie smartfóny Galaxy Fold aj Mate X.

Oba pripomínali väčšie telefóny, ktoré bolo možné rozložiť na praktický tablet. Samsung Galaxy Fold sa roztváral ako diár so 7,3-palcovým displejom vo vnútri a Huawei Mate X mal dokonca obrazovku vpredu aj vzadu.

Huawei Mate X

Teória tvrdí, že by sme ich mohli nosiť vo vrecku ako bežné telefóny a v prípade potreby (doma, v práci či v MHD) rozložiť na komplexné minipočítače ideálne na sledovanie filmov, prácu s tabuľkami alebo surfovanie na internete.

Predajné hity sa s nich však nestali. Možno preto, že Samsung si za tento výmysel pýtal dvetisíc a Huawei až neuveriteľných 2 499 eur.

Je tu poriadny háčik… ohybný displej sa ľahko zničí

Oba smartfóny sa však začali predávať až oveľa neskôr, ako ich výrobcovia pôvodne zamýšľali. Ukázalo sa, že futuristická technológia bola predsa len stále v plienkach.

Tenké displeje síce skladať a roztvárať vieme, no sklo ako pevný materiál ešte nie. Bežná ochranná vrstva na našich mobiloch by sa pri týchto pokusoch jednoducho popraskala a rozlomila.

Displeje skladacích telefónov preto chráni iba tenká fólia. Tá je mimoriadne citlivá na poškriabanie od mincí, kľúčov ale dokonca aj ľudských nechtov.

Druhým problémom je medzera, ktorá môže vzniknúť medzi rámom a samotným zobrazovacím panelom. Ak sa pod ňu dostane prach alebo drobné kamienky, po zaklapnutí tela sa vtlačia do displeja, spravia do neho dieru a mimoriadne drahá high-tech hračka prestane fungovať.

Firmám teda nezostalo nič iné, ako sa z prvých neúspechov poučiť, opäť do ruky vziať papier a ceruzku a skúsiť vymyslieť lepšie chránené pánty a obrazovky.

Rok 2020 a zariadenia, ktoré prvé nedostatky odstránili

Huawei sa zatiaľ do druhého kola súťaže prihlásil len pred niekoľkými dňami vylepšeným modelom Mate Xs. Samsung sa naopak rozhodol nasledovať odkaz legendárnych vyklápačiek, ktoré sme tak milovali v 90. rokoch.

Huawei Mate Xs, Samsung Galaxy Z Flip

Jeho Galaxy Z Flip je normálnym telefónom so 6,7-palcovým displejom, ktorý je možné preložiť napoly, aby zaberal o polovicu menej miesta.

Predáva sa už aj na Slovensku a jeho cena klesla na príjemnejších 1 480 eur. Pánty majú systém čistiacich mikrokief a displej odolnejšiu vrstvu. Podľa Samsungu vydrží až 200-tisíc otvorení a zatvorení.

Poriadny ošiaľ spôsobila aj Motorola Razr, ktorá oživila ikonický vzhľad rovnomenného tlačidlového smartfónu z roku 2004. Oproti Z Flip-u sa chváli praktickejším vonkajším displejom, na ktorom sa dá veľa vybaviť aj bez pravidelného otvárania celej konštrukcie. Z jej hardvérových parametrov však odborníci až tak nadšení nie sú. Obzvlášť pri cene 1 500 dolárov a trochu nepríjemnom meškaní pri príchode na trh.

No zdá sa, že roztváracie “véčka” zákazníkov zaujali viac, než pokusy o spojenie mobilu a tabletu.

Uspieť by ale mohol aj skladací tablet alebo počítač od Lenova. Keďže je mierený skôr do biznis prostredia, vyššia cena až tak neprekáža.

To, aký koncept skladacích telefónov nakoniec vo svete technológií prerazí, je iba na zákazníkoch. Možno ide o slepú uličku, na ktorú si o dva či tri roky vôbec nespomenieme.

4ka je na budúcnosť pripravená

Pokiaľ bude mobil možné rozložiť na tablet, či tablet na plnohodnotný pracovný notebook, bude to znamenať, že jedno zariadenie nahradí viac ostatných. Vypýta si teda poriadnu porciu dát pre pripojenie k internetu.

Našťastie, 4ka takéto niečo ponúka už teraz, v roku 2020. Dátové paušály SLOBODA + začínajú už za cenu 8 eur mesačne. So SLOBODOU 100 + môžete minúť až 11 GB dát kdekoľvek na Slovensku!

A pre naozaj nenásytných je pripravený paušál s neobmedzeným objemom dát.