Print this page

Chrániť sa proti koronavírusu pomáhajú aj bezkontaktné platby kartou, mobilom či hodinkami Ilustr. foto WHO

Bezkontaktné platby boli dlhodobo považované za bezpečnejšie ako používanie hotovosti. Revolúciu však priniesli platby mobilom či hodinkami, ktoré využívajú ešte vyššiu úroveň zabezpečenia ako bežné kartové transakcie.

 

Používanie hotovosti navyše môže prinášať aj ďalšie riziká, keďže bankovky prechádzajú rukami obrovského množstva ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia v súvislosti so šírením koronavírusu odporúča ľuďom, aby obmedzili manipuláciu s bankovkami a namiesto toho prešli na bezkontaktné platby.*

„Ľuďom radíme, aby pri platení využívali namiesto hotovosti bezkontaktné platby, či už kartou, mobilom alebo hodinkami. Karta pri bezkontaktnom platení neopúšťa ruky majiteľa, preto nedochádza k prenosu vírusov či baktérií. Rovnako to funguje aj pri platení mobilom či hodinkami,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne a dodáva: „Ľudia sa však nemusia hotovosti obávať, pri pravidelnom umývaní rúk sa riziko eliminuje. Aj preto všetky naše pobočky vybavujeme dezinfekčnými gélmi, rovnako tak aj našich kolegov, ktorí pracujú s hotovosťou.“

Preventívne opatrenia v banke

Slovenská sporiteľňa ako zodpovedná banka, ktorej záleží na zdraví a bezpečnosti svojich zamestnancov a klientov, nastavila preventívne opatrenia, aby maximalizovala prevenciu a súčasne minimalizovala dopad na fungovanie. Súčasne priebežne komunikuje s úradmi a zavádza opatrenia podľa ich odporúčaní. Tiež kladie zvýšený dôraz na dezinfekciu priestorov, distribuujeme dezinfekčné prostriedky na ruky do budov a pobočiek a obmedzujeme služobné cesty kolegov. Zamestnancom, ktorí sa vrátili z oblastí aktuálne najviac zasiahnutých šírením koronavírusu, odporúča prácu z domu.

Popularita mobilných platieb neustále rastie

Aktuálne urobia klienti Slovenskej sporiteľne viac ako 80 % platieb kartou bezkontaktne (sú v tom započítané aj bezkontaktné platby nad 20 eur, kde treba zadať PIN kód). Takmer každá desiata bezkontaktná platba je už realizovaná mobilom či hodinkami. Celkovo využíva platby mobilom alebo hodinkami takmer 85 tisíc klientov.